vlnr: Niké Reinders en Floor Groot bezochten de filmprimière van COVID 22, waar ze zelf in meespeelden.
vlnr: Niké Reinders en Floor Groot bezochten de filmprimière van COVID 22, waar ze zelf in meespeelden. (Dinès Quist)

‘COVID 22’ in première

OOST GELRE - Tientallen tieners uit Oost Gelre zagen zichzelf afgelopen zaterdag shinen op het doek. Hun film ‘COVID 22’ ging in première en werd vertoond in de Matterlier. Vanaf maart zijn de jonge acteurs al bezig met deze film. Ze volgden acteerlessen bij PEERtoftheater, waarna ze hun ingestudeerde acteerwerk moesten waarmaken voor een professionele cameraploeg. De film is tot stand gekomen door initiatiefnemer Talie Wijlens van Jongerenwerk MAZZEL.

Door Dinès Quist

Maar liefst 47 jongeren gaven zich afgelopen maart op om mee te spelen in de film. Nu, een half jaar later is het dan eindelijk zover en kunnen zij zichzelf bewonderen op een levensgroot filmdoek. Rond half drie stroomt de grote zaal van de Matterlier vol met opgetogen, jeugdige acteurs in hun chicste kleding en hun families. “Het lijkt me heel raar om mezelf straks op zo’n groot scherm te zien,” vertelt één van de actrices. Niet alleen de tieners zijn opgewonden, ook een aantal ouders spelen mee in de film, zij namen de volwassenenrollen voor hun rekening.

De film
Vooraf aan de film trakteert een jeugdige muzikante de ruim 70 toehoorders op een prachtig gevoelig nummer waarin zij zichzelf begeleidt met gitaar. Daarna licht het grote scherm op en begint waar iedereen voor gekomen is: de film. Maar liefst een uur lang zitten de bezoekers vastgekluisterd aan het grote scherm. In de film wordt een groep feestende ouderen opgepakt tijdens een illegaal ‘coronafeest’. Juist de jongeren worden ziek van het virus, dat verspreid wordt door projectontwikkelaars uit het westen. Zij willen de Oost Gelrese jeugd uitroeien zodat er ruimte ontstaat voor grootschalige bouw van bedrijvenpanden en flats in Oost Gelre. Een groep strijders bemachtigt na een spannenede zoekactie het vaccin dat hun zieke leeftijdsgenoten nodig hebben om te overleven.

Na afloopt klinkt met recht een daverend applaus. Menig toeschouwer was verrast over de professionaliteit die de film uitstraalde. “Knap gedaan,” zegt één van hen. “Goed acteerwerk, de spanning die wordt opgevoerd door muziek en close ups, humor en gevoel voor dramatiek, alles kwam voorbij.” De verhaallijn, regie en het monteerwerk komt van de hand van Talie Wijlens. “Het was veel werk, maar fantastisch om te doen,” vertelt hij.

Jeugd aan Zet
“We hebben met z’n allen heel veel plezier beleeft aan dit project en dat was ook de bedoeling. Vanuit de overheid werd tijdens de lock down subsidie verstrekt om de jeugd de coronatijd door te helpen. In het kader van het landelijke ‘project Jeugd aan Zet’ hebben we dit filmproject bedacht. Maar ook gemeente Oost Gelre heeft een flinke duit in het zakje gedaan om de jeugd te steunen. Er bleek veel behoefte onder de jeugd want binnen no time hadden we 47 aanmeldingen. Op 18 maart startte PEERtoftheater met een reeks van acteerworkshops, die geven werden in het Marianum in Lichtenvoorde. Daarna hebben we in 15 draaidagen de beelden opgenomen. Toen begon het monteerwerk, daarmee was ik gisteravond om 23:00 uur klaar,” lacht Talie. Zijn harde werk is niet voor niets, want ’s avonds komen er nog eens 200 bezoekers naar de film kijken.

Bovenal ontmoeting
Met dit filmproject is er heel wat acteertalent ontdekt. Sommige jongeren overwegen zelfs, na deze ervaring, om er professioneel mee aan de slag te gaan. Marijke en Jette van PEERtoftheater zijn heel trots op hun pupillen. “Ze hebben het zo goed gedaan,” vertelt Jette. “Maar het voornaamste was, dat ze iets leuks konden doen in de coronatijd. Het is zo belangrijk voor de jeugd om elkaar te ontmoeten, er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan en ze hadden iets om naar uit te kijken. Daar hebben we het voor gedaan.”

Floor en Niké deden ook mee aan de film en zijn supertevreden met het resultaat. “Het was wel gek om mezelf te horen praten,” vertelt Niké. “Ik wilde mijn haar afknippen, maar dat mocht nog niet want dan zou ik ineens in een andere filmshot, kort haar hebben. Na de opnames ben ik meteen naar de kapper gegaan.”

Eén van de toeschouwers was wethouder Marieke Frank. Na afloop van de film complimenteerde ze de acteurs met hun acteerwerk. Niet alleen financieel maar ook in praktische zin heeft de gemeente zijn steentje bijgedragen, want ook het gemeentehuis zelf deed dienst als filmdecor. “Nu ik de film gezien heb weet ik wat het lawaai veroorzaakte vanuit de trouwzaal,” vertelt de wethouder.

De film ‘COVID 22’ is over een maand te zien op YouTube. Via social media zal de film gepromoot worden.


www.alsjemazzelhebt.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden