Antoinette Bleumink-Arink (rechts), met naast haar Mary Buitinck en Monique Hermanns, in het Bevrijdingsorkest tijdens 'Spiegelingen'. Ook 5 mei zijn ze erbij. Foto: Henri Walterbos

Antoinette Bleumink-Arink (rechts), met naast haar Mary Buitinck en Monique Hermanns, in het Bevrijdingsorkest tijdens 'Spiegelingen'. Ook 5 mei zijn ze erbij. Foto: Henri Walterbos

‘Hoe kun je saamhorigheid en verbinding beter uitdrukken dan met muziek’

Cultuur

LICHTENVOORDE - Muziek is een belangrijk en tevens aanzienlijk onderdeel in de Lichten-voor-de-vrijheid-tour, zondag 5 mei, in het centrum van Lichtenvoorde. Marianumbands in Den Diek, danstheater Danthé, een strijkensemble, de Schaopenscheerders met een ‘boerenerfconcert’ op de Markt tijdens het Bevrijdingsontbijt, zangeressen op drie plekken, koren. Daarnaast vier blaasensembles bestaande uit muzikanten van de korpsen Lievelde, Lichtenvoorde en Vragender. 

Door Henri Walterbos

“We spelen van jazzy tot klassiek, maar wel alles luchtig, met een vrolijke ondertoon, omdat we de bevrijding willen benadrukken, dat moet feestelijk klinken. De wat zwaardere stukken speel je op 4 mei, maar 5 mei is feest.” Aan het woord Antoinette Bleumink-Arink van harmonie Sint Willibrord uit Lievelde. Samen met Yolanda Boschman van LUMIO de drijvende krachten achter het formeren van de vier muziekensembles.

Verzameling
“We hebben alle korpsen uit de voormalige gemeente Lichtenvoorde benaderd of er leden zijn die zin hebben om mee te doen. We hebben vier ensembles samen kunnen stellen; een groep met vijf baritons en een kopergroep op een plek waar ze elkaar afwisselen bij locatie Richtershuis Het Hof, en de houtblazers, bestaande uit een groep klarinetten en een groep met drie fluiten, ondersteund door slagwerk, die eveneens om en om spelen, nabij de St. Bonifatiuskerk. Het repertoire is zeer divers en afwisselend. In gezamenlijkheid hebben de mensen zelf de muziek uitgekozen. Dat was best wel lastig soms. Voor grotere orkesten is dat wat makkelijker. Het zijn vooral ensembles die nog nooit samen met elkaar gespeeld hebben.”

De repetities verlopen volgens Antoinette voorspoedig. “Iedereen kan thuis ook oefenen, samen oefenen we in het Bernard Vos-clublokaal in Lievelde en het MFA gebouw in Vragender. Op de raarste tijdstippen soms, omdat anders niet iedereen gelijktijdig kan.”

Enthousiast
Het enthousiasme bij de deelnemende muzikanten is groot, mede en misschien we vooral door het thema. Antoinette hierover: “Ik vind het superbelangrijk, zeker in deze tijden, dat we ons moeten realiseren dat we hier onze mening mogen geven, in vrijheid leven. Dat mag je zeker vieren. Net zo goed dat ik vind dat je moet herdenken, moet je ook vieren. Ik hoop dat wij ons steentje eraan bij kunnen dragen dit over te brengen naar jong en oud. Muziek is een fantastische taal. Die spreek je ook over grenzen heen en het verbindt. De noten die wij hier lezen zijn in Amerika, of waar dan ook, exact hetzelfde. Hoe kun je saamhorigheid en verbinding beter uitdrukken dan met muziek? Wij vinden het als muzikanten van verschillende verenigingen al heel mooi deze verbinding met elkaar te hebben. In de toekomst zullen wij elkaar meer op moeten zoeken en verbinden, om muziek te kunnen blijven maken, want ieder dorpje wordt kleiner en de vergrijzing slaat toe. Dit zijn dan hele mooie evenementen om daar een begin mee te maken. Het is mekaar niet alleen leren kennen als muzikant maar ook als mens.” Oftewel, zoals in het Achterhoeks; ‘ie mot anhalen in plaats van afstoten.’ “Het hoeft niet van muzikale topkwaliteit te zijn, het gaat om samen iets neerzetten en het met elkaar fijn te hebben, en dat vervolgens weer uitstralen.”

Oecumenische kerkdienst
In het kader van het programma van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde sluiten de plaatselijke kerken aan bij het thema ‘Lichten-voor-de-vrijheid’. Hiervoor hebben de parochie HH Paulus en Ludger en de protestantse gemeente Lichtenvoorde, besloten om hierin samen op te trekken. Aan de viering, 10.30 uur Bonifatiuskerk, wordt medewerking verleend door de zanggroep Gemak, met een aantal bekende luisterliedjes waarbij men ook mee kan zingen. De zang zal variëren van meer ingetogen tot levendig.

Tijdens de kerkdienst krijgen alle bezoekers de gelegenheid om vóór in de kerk zelf een licht aan te steken voor vrede en vrijheid, of voor die situaties (of de zorgen) waardoor men persoonlijk geraakt wordt. Ds. Hans Hinkamp zal in een korte overdenking stilstaan bij een gedicht, en het bewogen leven van de theoloog Dietrich Bonhoeffer die zijn strijd voor de vrijheid met de dood moest bekopen. Aan de viering zullen meerdere personen uit de beide kerkgemeenschappen meewerken. Bij de uitgang is er gelegenheid voor een vrije gift voor Vluchtelingenwerk Nederland.

‘Kamp van Koningsbrugge’
Mazzel jongerenwerk pakt uit met een ervaringsparcours voor echte strijders. Kinderen, jongeren maar ook volwassenen kunnen op 5 mei een klein beetje ervaren hoe het is om een geallieerde soldaat te zijn. “Aan de hand van verhalen van lokale verzetshelden leggen bezoekers/deelnemers een parcours af. Hindernissen en obstakels, gecombineerd met lokale geschiedenis, maakt deze tussenstop in de vrijheidsroute een ervaring, met veel actie, om niet te vergeten. Sluit je aan bij Het Verzet.” Mazzel staat 5 mei aan de Hendrik Leemreize en Van Heijdenstraat.

Te verwachten actie tijdens de MAZZEL-activiteit, a la 'Kamp van Koningsbrugge'. Foto: PR Mazzel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant