Door de dag heen komen diverse klanten en andere sympathisanten hun steun betuigen. Foto: eigen foto
Door de dag heen komen diverse klanten en andere sympathisanten hun steun betuigen. Foto: eigen foto

Haarstudio Petra in actie tegen kapperssluiting

Economie

LICHTENVOORDE - “Alles hebben we eraan gedaan om veilig onze klanten te kunnen helpen. We werken volgens strenge hygiëneprotocollen, hebben een zee van ruimte om de anderhalve meter te kunnen waarborgen en plannen ouderen en kwetsbaren zoveel mogelijk op de rustige uren. Waarom moeten we dan toch onze deuren gesloten houden?”

Door Annekée Cuppers

Aan het woord is Petra Brundel, eigenaresse van Haarstudio Petra aan de Molendijk in het centrum van Lichtenvoorde. Afgelopen donderdag 30 december deed ze mee aan de landelijke kappersactie om de overheid te bewegen de sluiting van kapperszaken op te heffen. Door middel van felgekleurde posters op de ramen en een paspop naast een actiebord met de ludieke tekst ‘Van een kale kop kun je niet meer plukken’ voor de deur laat ze zien dat het haar menens is. “Deze actie is puur bedoeld om een statement te maken. Waarom is het oké dat ze in de supermarkt ‘met de benen uithangen’ en mogen zelfs sekswerkers gewoon doorgaan, terwijl de kapperszaken waar één op één gewerkt wordt, gesloten moeten blijven. Het is echt de omgekeerde wereld, dit kan en mag zo niet langer. Ook wij willen gewoon werken voor ons geld en niet onze hand ophouden voor de TOZO-regeling waarmee onze schulden alleen maar verder oplopen. We hebben er 150% alles aan gedaan om open te blijven en kunnen ons werk gewoon veilig doen.”

Door de dag heen komen enkele klanten en andere sympathisanten hun steun betuigen. Steun die Petra goed kan gebruiken. “Net nu we weer een beetje met het hoofd boven water komen en met de Kerst in aantocht weer wat reserve konden opbouwen, moesten we wéér alle afspraken afzeggen. Straks krijgen we een hoop stress en drukte om alle afspraken in te halen, net zoals de dag voor de lockdown inging en iedereen nog snel geknipt wilde worden.”

Op een enkele facebookpost of poster op het raam is er van verdere actiebereidheid in de Keistad weinig te merken. “Jammer dat er in het openbaar nog zo weinig steun is voor de landelijke acties. Het is nu juist zo hard nodig, laat je horen en zien! Mensen wennen door de lockdown nog meer aan het bestellen via internet. Van collega-ondernemers hoor ik dat klanten postpakketten van online winkels en grote winkelketens in de winkel komen afhalen, vaak met spullen die ook gewoon bij hem in het schap liggen. Ik vecht voor mijn bestaan en voor ons mooie winkelcentrum waar we met alle ondernemers jarenlang veel tijd en energie in hebben gestoken. Dat laten we nu toch niet kapot gaan? Juist nu is het zo belangrijk om lokaal te kopen. “

Petra en haar medewerkers hopen dat hun actie bijdraagt aan een snelle heropening van alle kapsalons. De landelijke kappersactie is een initiatief van de facebookgroep ‘Wij kunnen niet meer knippen’ en de facebookpagina ‘Kappers Demonstatie Nederland’.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Met de raamposter wil Petra een duidelijk signaal afgeven aan de overheid. Foto: eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna