Afbeelding slechts ter illustratie. Foto: Pixabay
Afbeelding slechts ter illustratie. Foto: Pixabay

Ondernemersverenigingen Oost Gelre én gemeente sturen brandbrief naar Rutte

Economie

Ondernemersverenigingen Oost Gelre én gemeente sturen brandbrief aan Rutte

OOST GELRE – Gesteund en onderschreven door gemeentebestuurders hebben de gezamenlijke ondernemers uit Oost Gelre een open brief naar premier Rutte gestuurd waarin zij oproepen tot heropening van niet-essentiële winkels, kap- en schoonheidssalons en de horeca. De brief is mede ondertekend door het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre en alle gemeenteraadsfracties. De ondernemersverenigingen hebben ook ondernemers uit de gemeente Winterswijk gevraagd een soortgelijke brandbrief naar Den Haag te sturen. 

Met lede ogen zien ondernemers dat de maatregelen voor deze lock-down verschillend uitpakken. Zo mogen er op de weekmarkt wel schoenen en kleding worden verkocht, terwijl winkels nog geen rek buiten mogen zetten. De sportschoolhouders moeten hun bedrijven gesloten houden en zien mensen op wintersport gaan. Het voelt onrechtvaardig dat mensen een paar kilometer verderop over de landsgrens gaan shoppen en gezelligheid beleven met een bakje koffie. “De verschillen zijn voor ons niet uit te leggen”, aldus de voorzitters van de ondernemersverenigingen.

Ondernemers zijn ten einde raad. Ze vragen in de brief aan premier Rutte om perspectief door met een aanpak voor de langere termijn te komen waarop zij hun onderneming op een verantwoorde manier kunnen voortzetten. Ze schrijven daarbij uitdrukkelijk dat hun zorg breder gaat dan het individuele belang van hun eigen ondernemingen. “De nood is zo hoog dat dit gevolgen gaat hebben voor de vitaliteit onze winkelcentra. Het licht gaat uit.”

Klanten naar Bocholt en Vreden
Voor online shopping en click & collect is te weinig animo, ondervinden ondernemers. En de video’s en foto’s van leuke setjes kleding en een ‘menuutje to go’ leveren te weinig op. Kappers kunnen niet ’overleven’ van hun aangeboden homehaarkleursetjes. Klanten kunnen vrij over de Duitse grens gaan en daar gezellig shoppen. “Ergens snappen wij ondernemers dat wel om dáár hun aankopen te doen. Maar met aandacht in deze krant hopen we ook dat diezelfde mensen beseffen dat ze daarmee bij de winkels in hun eigen woonplaats het licht uitdoen en anderen niet meer kunnen treffen op een terras op het marktplein. Het wordt voor menig ondernemer ook na heropening heel moeilijk om het hoofd boven water te houden. We willen graag een kleurrijk Lichtenvoorde, de vestingstad parel Groenlo en levendige vereende kerkdorpen behouden. Het is nog veel belangrijker dan in de eerste lockdown om te gaan kopen in de eigen woonplaats. ”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna