Simon Goossens en George Pijnappel vullen zakken meel in de maalderij van molen De Vier Winden. Foto: Jos Betting

Simon Goossens en George Pijnappel vullen zakken meel in de maalderij van molen De Vier Winden. Foto: Jos Betting

Geen graanschaarste in korenmolen van Vragender

Economie

VRAGENDER - De maalderij in korenmolen de Vier Winden draait overuren. De berichten over eventuele graanschaarste vanwege de oorlog in Oekraïne zijn hier de oorzaak van. In korte tijd is de vraag naar meel enorm toegenomen. Reden voor paniek is er niet want er is voorlopig nog graan genoeg, aldus de eigenaar van korenmolen De Vier Winden.

Door Dinès Quist

In de opslagruimte van de molen liggen zakken graan en meel hoog opgestapeld en elders hebben zij ook nog een opslagruimte die vol ligt. “Er is voorlopig graan genoeg,” vertelt Gerdien Pijnappel, medewerkster en echtgenote van molenaar George Pijnappel. “Er is geen reden voor de consument om extra meel in te kopen, want tot aan de volgende oogst is er nog ruim voldoende. Een deel van ons biologische graan komt uit Oekraïne en de verwachting is inderdaad dat daar minder vandaan zal komen dit jaar, maar we hebben er vertrouwen in dat we dat op kunnen vangen door in te kopen bij andere leveranciers.”

Op zoek naar andere leverancier
Een deel van het biologische graan dat wij hebben komt uit Oekraïne. Jaarlijks malen wij 2.000.000 kilo graan daarvan komt 500.000 kilo uit Oekraïne. Onze biologisch volkorentarwemeel/ -bloem maken we van 60% Oekraïnse tarwe en 40% inlandse tarwe. We verwachten dat we uit Oekraïne minder graan zullen krijgen, maar er zijn nog veel meer landen die graan verbouwen, bijvoorbeeld Frankrijk of Amerika. Het liefst zouden we graan uit eigen land kopen, maar de akkers zijn hier niet groot genoeg om heel Nederland te voorzien van inlandse tarwe. Er is dus werk aan de winkel voor ons om een leverancier te vinden die de zelfde hoogwaardige kwaliteit kan leveren als we gewend zijn. Oekraïne heeft namelijk zeer vruchtbare grond en levert tarwe met de juiste hoeveelheid eiwitten, dat heel geschikt is om brood van de bakken. Wij willen die hoogwaardige kwaliteit meel blijven leveren en zijn dus op zoek naar leveranciers met een goede tarwe-analyse voor de volgende oogst.”

Run op meel
In de tussentijd is het belangrijk dat de consument geen meel gaat hamsteren. “Dat is namelijk niet nodig en bovendien luistert het bewaren van meel vrij nauw. Meel moet opgeslagen worden op een droge plek waar het niet te warm en niet te koud is en zeker niet in een plastic bak.

In de maalderij van de molen draaien de steenkoppels van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat om genoeg meel te malen voor de klanten. De Vier Winden levert meel aan ruim dertig molens door het hele land en tientallen winkels, bakkers, slagers en grootverbruikers. Om deze allemaal te kunnen bevoorraden moet De Vier Winden alle zeilen bijzetten, want door heel Nederland kampen winkels met een run op meel.”

Bordje in Molen de Vier Winden in Vragender. Foto: Jos Betting
Meelvoorraad molen De Vier Winden. Foto: Jos Betting

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna