Rudi Roth bij de nieuwe fiberlasermachine. Foto: Mark Ebbers
Rudi Roth bij de nieuwe fiberlasermachine. Foto: Mark Ebbers

Innovatief Welgro doet de deuren zaterdag open

Economie

GROENLO - Welgro – afkorting van Wellink Groenlo – is al meer dan zestig jaar een bekende naam binnen het Groenlose bedrijfsleven. De producent van bulkopleggers is in zijn soort uniek in Nederland en heeft een flink deel van Europa als markt. Het familiebedrijf werd in 2019 onderdeel van een groep nadat Rhein Invest een meerderheidsbelang verkreeg en draait en innoveert volop. Op zaterdag 24 september is er open huis, zodat iedereen een kijkje kan komen nemen aan de Parallelweg 18 in Groenlo. In gesprek met Rudi Roth, Manager Technical Centre bij Welgro.

Door Mark Ebbers

“De coronatijd heeft voor ons nauwelijks invloed gehad”, vertelt Roth. “We hebben prima door kunnen werken aan een nog steeds goed gevulde orderportefeuille. Op dit moment hebben ook wij natuurlijk wel te maken met prijsstijgingen en minder betrouwbare beschikbaarheid van materialen. Maar we hebben de afgesproken levertijden tot nu toe altijd gehaald.”

Hij ziet Welgro als een klassiek mkb-bedrijf, in die zin dat men het hele traject in eigen huis houdt. “Van het eerste idee tot en met de uiteindelijke levering aan de klant. Het aluminium en wat andere materialen kopen we in, verder doen we alles zelf. Het engineeren, het doorrekenen. Als je hier werkt, maak je dan ook alles mee. Het hele proces duurt meestal ongeveer een half jaar. We hebben de capaciteit om aan zes bulkwagens tegelijk te werken, met altijd wel ruimte voor wat extra productie.”

‘Onze eindproducten worden ook ingezet voor het vervoer van meel, bakkersbloem, cement en houtpellets’

En als de bulkwagen is afgeleverd, blijft de nazorg: groot onderhoud en reparaties. Voor regulier onderhoud maakt Welgro gebruik van een netwerk aan dealers in verschillende Europese landen, dit om de reisafstanden voor de klanten beperkt te houden.

Alle droge stoffen
Bij de hoofdvestiging van Welgro in Groenlo werken ruim honderd mensen, daarnaast is er het Duitse Kleve een vestiging met zo’n vijftien medewerkers. De kernactiviteit van Welgro is altijd geweest het maken van bulkwagens voor droge stoffen. Roth: “Veelal veevoer, daar staan we bekend om. Bulkwagens voor de aanvoer naar de mengvoederfabrieken en de afvoer vanaf de mengvoederfabrieken naar de veehouders. Maar het is breder: onze eindproducten worden ook ingezet voor het vervoer van bijvoorbeeld meel, bakkersbloem, cement en houtpellets. In principe alle droge stoffen die gebruik maken van bulkwagens met pompsystemen, het materiaal wordt erin en eruit geblazen.”

Innovatief
De hoofdactiviteit mag dan onveranderd zijn, het bedrijf, het product en de productiewijze zijn altijd in ontwikkeling. Een recente innovatie betreft een fiberlasermachine voor het snijden van aluminium en staal die deze zomer in gebruik werd genomen. Roth toont de aanwinst met trots: “Deze machine vervangt verschillende oudere en arbeidsintensievere technieken en bovendien is de kwaliteit ook nog eens hoger en constanter. Het is een verbetering wat betreft de productie én het product.”
Een andere recent geïntroduceerde innovatie is het Welgro Smartbulk-systeem (WSB). Met WSB is een heel nieuwe werkwijze van lossen van bulkopleggers mogelijk. Niet meer conventioneel pneumatisch met behulp van hendels, maar elektro-pneumatisch waarbij de chauffeur gebruikmaakt van een touchscreen.

Open dag
De fiberlasermachine en nog veel meer is aanstaande zaterdag te aanschouwen tijdens de open dag. Die duurt van 10.00 tot 15.00 uur. Rudi Roth: “Iedereen is welkom om eens te kijken wat we doen. Vooral technische mensen nodigen we uit om te kijken welke mogelijkheden er hier voor hen liggen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna