Petra Krabben-Brundel in haar kapsalon Haarstudio Petra.

Petra Krabben-Brundel in haar kapsalon Haarstudio Petra.

‘Als tien mensen hetzelfde doen, doe ik het als elfde net even anders’

Economie

Haarstudio Petra stopt na 33 jaar

LICHTENVOORDE – Per 1 maart aanstaande draagt Petra Krabben-Brundel (55) haar kapsalon Haarstudio Petra over aan Linda IJzereef van Haarhuys by Linda. Na 33 jaar ‘met de handen in het haar’ voelt het voor Petra goed om een stap terug te doen en tijd en energie vrij te maken voor andere dingen in het leven. Een terugblik op drie decennia knippen, kleuren en ondernemen.

Door Annekée Cuppers

“Het was eigenlijk bij toeval dat ik met Linda in contact kwam. Ik hoorde dat zij op zoek was naar een pand in het centrum en ook graag met personeel wilde werken. Hoewel ik eerst het gevoel had er nog niet klaar voor te zijn mijn ‘kindje’ over te dragen, ben ik er toch over aan het nadenken gegaan. Qua leeftijd ben ik nog niet aan pensioen toe maar als ondernemer kijk je altijd wel naar de toekomst. Ik heb zelf geen opvolger en ook onder het personeel was er geen interesse om de zaak over te nemen. Dit voelt als het juiste moment. Het is goed dat een jonger iemand de salon overneemt en weer nieuwe energie en andere ideeën in de zaak brengt.”

Tik met de schaar
Petra volgde haar opleiding aan een particuliere school in Enschede bij Adèle Cohen. Later volgden trainingen door topkappers als Joop Doevelaar en de bekende Lichtenvoordse kapper Peter Kasten. Van hen leerde zij nog het echte vakwerk. “Dat ging er niet altijd zo zachtzinnig aan toe. Instructeurs waren toen nog echte vakidioten, perfectionistisch tot in hun tenen. En als je het dan niet goed deed of niet luisterde, kreeg je met de schaar een tik over je vingers.”

‘Ik heb een
heel rijk
kappersverleden
om op terug
te kijken’


Eerste ondernemer aan de Nieuwmarkt
Al op haar 22ste opende Petra haar eigen zaak. Vanwege gebrek aan bedrijfsruimte in het centrum zat ze de eerste jaren aan de Hofesch, daarna aan de Dijkstraat en later verhuisde de salon naar het huidige adres aan de Molendijk 6. “Die eerste jaren aan de Molendijk waren een behoorlijke beproeving”, zo vertelt Petra, “Ik was de eerste ondernemer aan de Nieuwmarkt en de bouw van het nieuwe winkelgedeelte liet langer dan gepland op zich wachten. Ik miste de gezelligheid van de weekmarkt die in de Dijkstraat iedere zaterdag bij mij voor de deur stond. Toen de bouw eindelijk klaar was, gingen ze met de bestrating aan de gang en zat ik wekenlang in de modder en viel meerdere malen de stroom uit. Met de komst van stoffenwinkel Make-it en later de Blokker en de DA kwam er eindelijk ook een stuk gezelligheid in de buurt.”

Anders dan anderen
Als er iets is dat Petra kenmerkt als kapper maar ook als ondernemer dan is het haar ambitie om dingen net even anders dan anderen te willen doen. “Het kon mij eigenlijk nooit gek genoeg zijn. Niet in mijn vak en niet in de zaak. We hadden muurschilderingen en bouwsteigers in de zaak maar geen plafond. Dat was ongekend in kappersland en vanuit het hele land kwamen ze kijken hoe wij dat voor elkaar hadden. We experimenteerden veel met kleur, hielden talloze acties, werkten mee aan spraakmakende mode- en bruidsshows waarmee we echt opvielen. Ik hou van aparte kapsels, de echte haute coiffure en als je in die tijd bekendheid wilde krijgen, moest je je laten zien. Collega-ondernemers uit het centrum trokken nog wel eens hun wenkbrauwen op als ze hoorden wat we nu weer van plan waren. Voor mij hoefde het allemaal niet zo braaf. Doe eens iets geks en laat maar zien wat je kunt!”

Die ambitie heeft Petra veel gebracht. Zo werkte ze o.a. met modekoning Shéguang Hu, mocht trainingen volgen van beroemde kappers als Tony & Guy en werkte mee aan de New York Fashion Week. “Het waren prachtige maar ook hectische jaren. Ik heb alles eruit gehaald wat er in zat en heb een heel rijk kappersverleden om op terug te kijken.”

Gezellige middag
Op haar verzoek is er geen officiële afscheidsreceptie. Langs deze weg wil Petra alle klanten, haarstylistes, leveranciers en iedereen die verder op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan het succes van Haarstudio Petra, hartelijk bedanken. “Mensen die willen kunnen dinsdagmiddag 28 februari rustig even binnenlopen, maar verwacht mij niet stijf achter een tafeltje om handjes te schudden. Dat is helemaal niks voor mij. We drinken een borrel en gaan er samen gewoon een hele leuke middag van maken.”

Petra met modekoning Shéguang Hu in Doetinchem.
Haarstudio Petra aan de Dijkstraat. Foto: privébezit
Een kapsel van Petra bij het Wedding Event. Foto: privébezit
Petra in New York tijdens de Fashion Week. Foto: privébezit
Als piepjonge ondernemer in de krant.
Hoge kapsels, kleurtjes, een beetje kinky. Het kan Petra niet gek genoeg zijn. Foto: privébezit
Kapsel van Petra bij het Wedding Event. Foto: privébezit

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna