Afbeelding

Nieuwe aanvliegroute Schiphol dwars over Oost Gelre?

Politiek

OLW informeert u weer kort over de belangrijkste punten tijdens de laatste raadsvergadering. 

Aanvliegroute Schiphol dwars over Oost Gelre?
Schiphol heeft momenteel drie aanvliegroutes die ter plekke voor flinke geluidsoverlast zorgen. Vorige week dinsdag onthulde RTL Nieuws dat er al in 2021 ‘in het diepste geheim’ werd geoefend met een vierde aanvliegroute die via of de Achterhoek, of via de Betuwe moet gaan lopen. Het gaat bij deze nieuwe aanvliegroute om maar liefst 42.000 extra vliegbewegingen per jaar, zo’n 120 per dag (elke 5 minuten één!), boven Winterswijk/ Groenlo en over de Achterhoek. Kortom, Schiphol wil een deel van de geluidsoverlast in het Westen naar het Oosten toe drukken….

De fractie van OLW maakt zich grote zorgen om de negatieve gevolgen voor onze inwoners, agrariërs (stikstof) en de natuur van deze mogelijke vliegroute dwars over onze gemeente, en stelde daarom vragen aan het CDA/VVD-college. Verantwoordelijke wethouder Porskamp bleek echter niet op de hoogte te zijn van deze vierde vliegroute. En hij wil pas echt in actie komen als het nog te vormen nieuwe kabinet hierover een standpunt heeft ingenomen... Tja, met een dergelijke afwachtende houding sta je dus als Achterhoek nu al met 5-0 achter ten opzichte van de Betuwse gemeenten, die al wel jarenlang lobbyen tegen deze vierde aanvliegroute…..

Positieve ontwikkelingen.
OLW is vaak behoorlijk kritisch op het nogal conservatief ingestelde CDA/VVD-college. Maar eerlijk is eerlijk: dit keer kwam het College met een groot aantal positieve voorstellen naar de gemeenteraad. Zo mag de Koptische kerk in Lievelde een fraai architectonisch vormgegeven mausoleum gaan bouwen, waarbij de natuur rondom het voormalige klooster flink wordt versterkt. In Zwolle mag het feestterrein worden uitgebreid en kan aangrenzend begonnen worden met het aanleggen van meer robuuste natuur in de omgeving.
En in Harreveld worden twee intensieve varkenshouderijen omgeturned in woonerven, met in totaal ruim tien nieuwe woningen: dat doet ons als principiële tegenstander van de intensieve veehouderij deugd. We maakten wel kanttekeningen richting het college met betrekking tot de bestaande stikstofrechten van de boeren: die worden wel heel gemakkelijk door het college weggegeven. Wethouder Schutten beloofde beterschap.

Positief was ook dat de bestaande starterslening voor startende kopers op de woningmarkt werd verruimd. En tot slot werd een fonds, om duurzaam bouwen in maatschappelijke voorzieningen door hergebruik van materialen te stimuleren, aangenomen. Voor OLW redenen genoeg om dit keer met alle voorstellen akkoord te gaan.


Namens de fractie van Onafhankelijke Lijst Wallerbos (OLW),
Paul Wallerbos en Ton Meijer

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant