Dezen containers naast de historische stadsgracht zijn de VVD een doorn in het oog. Foto: Kyra Broshuis

Dezen containers naast de historische stadsgracht zijn de VVD een doorn in het oog. Foto: Kyra Broshuis

Pmd- en papiercontainers aan Kerkwal blijven

Politiek

GROENLO - De pmd (plastic, metaal en drankkartons) en de papiercontainer die aan de Kerkwal naast het voormalige klooster in Groenlo zijn geplaatst, blijven daar staan. Dat zegt de gemeente Oost Gelre naar aanleiding van vragen van de VVD. Voor die partij is het een doorn in het oog dat er op deze wijze containers staan en zo afval ingezameld wordt aan ‘onze prachtige historische gracht’. 

Door Kyra Broshuis

“Op meer locaties in de binnenstad zijn er dit soort bakken en afvalverzamelplaatsen naast appartementencomplexen. Op 50 meter afstand van de plek aan de kerkwal richting De Molenberg staat een ondergrondse container voor restafval. Waarom wordt het oud papier, pmd en het groenafval ook niet ondergronds verzameld? Dit doet zo toch afbreuk aan onze prachtige gracht waar onze inwoners van genieten en trots op zijn en waar tevens veel toeristen een wandeling maken, de gracht bevaren of er een rondleiding krijgen”, zo vraagt VVD-er Kees Porskamp aan de wethouder. Voor de Kerkwal is er een 240 liter gft (groente-, fruit- en tuinafval) container besteld die geopend en gesloten kan worden met een pasje, legt wethouder Bart Porskamp uit. “ Dit pasje dient als sleutel voor de bewoners van het Klooster om de container te openen. Dit gft kan dan gewoon gratis worden aangeboden. Op basis van een pasjessysteem wordt bijplaatsen en stoorstoffen (stoffen die niet in het betreffende afval horen) drastisch verminderd. Daarnaast kunnen we op basis van het pasje ook herleiden welke adressen aanbieden, maar dus ook welke adressen niet aanbieden of wellicht bijdragen aan stoorstoffen in een gft-fractie. De pmd en de papiercontainer blijven staan. We zouden hooguit in het najaar van 2024 (plantseizoen) een haag kunnen aanplanten/herstellen om de containers op deze plek deels aan het zicht te ontnemen.”

Probleemlocaties
De gemeente heeft in januari van dit jaar een rondgang gemaakt met de ROVA langs enkele probleemlocaties, zo vertelt de wethouder. “Er zijn meerdere locaties binnen de gemeentegrenzen van Oost Gelre waar grotere bovengrondse pmd- en oud papiercontainers staan. Echter, bij de meeste locaties zorgt dit niet voor problemen en dus ook geen bijplaatsingen en veelal zijn deze bovengrondse containers zoveel mogelijk aan het straatbeeld ontnomen, maar dat kan niet altijd. De locaties waar wij uitdagingen ondervinden en waar we zijn gaan kijken voor een oplossing zijn: de Kerkwal, de Canisiushof en de TInnegieter in Groenlo en de Bleekwal in Lichtenvoorde. In Groenlo zijn geen bijplaatsingen maar wel al langdurig stoorstoffen in het gft. Bij de Tinnegieter is er ook een probleem met pmd-minicontainers in verband met stoorstoffen en bijplaatsingen. In Lichtenvoorde is er sprake van bijplaatsingen en stoorstoffen aan de Bleekwal.

Negatief
Op het verzoek van de VVD of het college met een raadsvoorstel kan komen om ondergrondse afvalcontainers te plaatsen op de genoemde plaatsen, is het antwoord negatief. “Dat gaan we niet doen. De reden hiervoor is dat in het verleden bij appartementencomplexen bewust voor bovengrondse afvalcontainers is gekozen omdat op deze locaties er geen ondergrondse containers aangebracht kunnen worden vanwege de grote hoeveelheid kabels en leidingen die in de grond aanwezig zijn. Dit is in het verleden (2014) bij de overgang naar de ondergrondse afvalcontainers allemaal al onderzocht. Oud papiercontainers ondergronds worden afgeraden in verband met brandgevaar omdat de brandweer er moeilijk bij kan. Na een brand is het een grote uitdaging om de papiercontainer te legen, omdat voor een vrachtauto met laadkraan een papiercontainer te zwaar is als het papier nat is. Daarnaast is het zo dat, na een brand, de ondergrondse container meestal dusdanig beschadigd is dat deze vervangen dient te worden, of delen daarvan vervangen dienen te worden omdat staal krom trekt als gevolg van de hitte/brand en de software beschadigd raakt. Dat brengt behoorlijk wat kosten met zich mee”, legt de wethouder uit.

Gft
Gft ondergronds is niet mogelijk volgens de wethouder .“Dit vanwege het feit dat gft-afval enorm zwaar is. Daarnaast gaat gft ondergronds stinken en trekt het juist veel meer ongedierte als vliegen, maden, muizen en ratten aan dan wanneer het vrij in de openbare ruimte staat. Pmd zou als afvalsoort ondergronds kunnen, maar dan komt het vraagstuk: kan de ondergrondse container er wel staan in verband met kabels en leidingen en boomwortels; kan de vrachtauto op die locatie komen, en kan de kraan in de hoogte weg als het de ondergrondse container ophijst. In het verleden (2014) is al kritisch gekeken wat wel en wat niet kan qua ondergrondse containers en nadien zijn er eerder meer kabels dan minder kabels in de grond aangebracht. Op basis van ons locatiebezoek van 10 januari 2024 is bepaald dat we het volgende gaan doen: Bij de Canisiushof in Groenlo komen, net als bij de locatie Kerkwal, gft- containers met een pasjessysteem. Deze voorzieningen zijn besteld, maar er zit een levertermijn op van ca 3 maand. Bij de locatie Tinnegieter in Groenlo worden de huidige pmd-minicontainers vervangen door pdm-minicontainers met kiepkantelsloten. Bewoners van dit appartementencomplex ontvangen een sleutel om hun afval aan te bieden in deze pmd-containers. Dit moet bijplaatsen voorkomen. Daarnaast kunnen we dan ook specifieker achterhalen welk adres stoorstoffen in een pmd-container deponeert.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant