Afbeelding

Rokade wederom schaakmat in Ruurlo

Sport

LICHTENVOORDE - Op dinsdag 26 maart stond voor schaakvereniging Rokade de return in Ruurlo op het programma. In het welkomswoord van de Ruurlose voorzitter Maurits van Uhm werd verwezen naar de vriendschappelijke wedstrijd in Lichtenvoorde op 22 februari, die 3-5 gewonnen werd door Ruurlo, en de verwachting op een felle strijd op de schaakborden werd uitgesproken.

Rokade had zijn zijn nestor, Gert Nijenhuis die voor klinkende overwinning in de eerste wedstijd had gezorgd, thuisgelaten. Gert mag namelijk niet meer te laat thuiskomen van zijn vrouw. Het voordeel was ook dat het volstond om met twee auto’s de acht Rokadespelers naar Ruurlo te vervoeren.

Op het eerste bord werd er inderdaad flink gestreden tussen Rik Smit en Jan Hahne zonder dat er een winnaar uit kwam. Op het tweede bord verloor Ben Heinsbroek op het eind een paard en uiteindelijk ging het punt naar Deniz Zhumela uit Oekraïne die sinds een jaar in Ruurlo verblijft. Op het derde bord bleek Cyril Wolters in heftige strijd gewikkeld met Pieter van Delft, ook hier bleek een remise het maximaal haalbaar voor beide spelers. Leo van Noord op het vierde bord, kwam ook niet verder dan een remise, in een opmerkelijke partij waar Leo wel een dame had, maar zijn tegenstaander, Tom de Jong, had ruim voldoende compensatie (Tom dacht zelfs na het remise aanbod nog een winnende combinatie te hebben?!).

Op bord vijf wist de gastspeler de verloren senior Luuk Eisink weer hoe er geschaakt moest worden (sinds meer dan twee jaar geen wedstrijdschaak meer). Later bleek dat Luuk de enige winst partij had binnen gehaald voor Rokade, tegen Ton Seleski. Bij het zesde bord bleek verwarring troef! De tegenstaander van André Eisink bleek een onreglementaire zet gedaan te hebben, die niet opgemerkt werd door André. Er werd in de chaos nog een zet gespeeld. Theo van Altena, meldde zijn vergissing en gezamenlijk werd tot remise besloten. Op bord zeven Jan Gottschalk tegen Oded Yaron werd ook een verdienstelijke remise en op bord acht lukte het Nico Pols helaas niet de winst voor Wim Buiten tegen te houden, zodat de eindstand uiteindelijk 4,5 – 3,5 in het voordeel van Ruurlo werd.

Ondanks dat Rokade nu voor de tweede keer van Ruurlo verloren heeft, geven de Lichtenvoordse schakers de moed niet op en gaan het volgend seizoen opnieuw proberen. “Er is duidelijk een nieuwe traditie geboren”, zo laat de organisatie weten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant