Sfeerbeeld uit de wedstrijd Pelikaan S. - Longa '30. Foto: PR

Longa ‘30 behaalt zwaarbevochten zege bij hekkensluiter Pelikaan S

Sport

LICHTENVOORDE - Op sportpark Oostwold in het Groningse Oostwold heeft Longa ’30 afgelopen zaterdag met 1-2 gewonnen van Pelikaan S. De Lichtenvoordenaren boeken hiermee hun tweede overwinning op rij in de strijd voor handhaving. Door deze winst op de hekkensluiter schuiven de ploegen uit de onderste regionen dichter naar elkaar toe en is er nog van alles mogelijk in de vierde divisie D.

In de eerste onderlinge ontmoeting wist Longa ’30 thuis met 2-1 te winnen van Pelikaan S, waarin het vlak voor rust met 0-1 achter kwam te staan. Pas na een rode kaart in de 78ste minuut schoot Floris Eskes de ploeg op gelijke hoogte. In blessuretijd zorgde Thom Berendsen voor de beslissende treffer. Voorafgaand aan speelronde 26 had Pelikaan S 15 punten gepakt waardoor het zich op de laatste plaats bevond. Longa ’30 daarentegen had 24 punten en stond op de 15de plek. Bij de oranjehemden keerde Jelme Stevens na een schorsing weer terug in de basis.

De gasten namen direct het initiatief, maar het bleek al vanaf het begin duidelijk dat Pelikaan S de punten niet cadeau zou geven. Via een vrije bal van Floris, een schot van Mats Hegman en een kopbal van Dayani Timmerhuis werden er wat mogelijkheden gecreëerd, maar de doelman van Pelikaan S bleek een goede sta-in-de-weg. Ook de Groningse ploeg kreeg wat kansen. Zo kreeg Pelikaan S een vrije trap op de punt van de 16 meter. Nadat de voorzet was weggekopt, belandde de bal bij nog een speler van de thuisploeg. Er werd een voorzet gegeven, maar Dyon Esink onderschepte de bal met gemak. Longa ’30 nam vervolgens weer het initiatief en speelde de bal vaak rond. Na een dribbel over de linkerflank werd Mats ook op de punt van de 16 meter neergehaald. De vrije trap werd weggekopt door de verdediging van Pelikaan S, maar Dayani stond klaar om de bal weer voor het doel te brengen. Hieruit volgde een kleine schermutseling, waardoor de bal voor de voeten van Sybe Heutinck terechtkwam. Zijn schot werd gekeerd.

Een paar minuten later ging Pelikaan S in de tegenaanval. Na een dribbel vanaf hun eigen helft werd er vanuit de tweede lijn een schot gelost. Gelukkig was Dyon alert en had hij de bal klemvast. Even later kreeg Longa ’30 een kans. Na een loopactie van Dayani gaf Floris de bal mee. Dayani sneed naar binnen en schoot op doel. Ook zijn schot werd tegengehouden door de keeper. Pas na een diepe bal op de spits van Pelikaan S leek het gevaarlijk te worden. Gelukkig schermde Rolf Kruip de bal goed af, zodat Dyon de bal makkelijk kon oppakken. Lange tijd gebeurde er niet veel, totdat Dayani in de 31ste minuut een lage voorzet gaf. Xander Lubbers liep de 16 meter in en schoot de bal in de rechter onderhoek, waardoor de stand 0-1 werd. Na de openingstreffer gebeurde er niet veel bijzonders. Na het rustsignaal van scheidsrechter Ordelmans werd de kleedkamer opgezocht met een kleine voorsprong.

Na de rust werd de geblesseerde Mats vervangen door Thom. Longa ’30 begon moeizaam aan de tweede helft en kwam in de eerste paar minuten een paar keer onder druk te staan van Pelikaan S. Vervolgens volgde in de 53ste minuut een aanval van de Groningse opponent. Na een crosspass op de rechterflank sneed Omar Kavak goed naar binnen en wist hij Dyon te verrassen met een schot in de korte hoek: 1-1. Korte tijd later, in de 57ste minuut, volgde er een guerrilla-actie van Sybe. Bij het uitvoeren van een tackle raakte hij de bal niet en ging daarom op de bon: geel. Korte tijd later kreeg Pelikaan S tweemaal de mogelijkheid voor een voorzet vanuit een vrije trap. Gelukkig ontstond er geen gevaar, waardoor een ommekeer in de wedstrijd werd uitgesloten. Kort daarna volgde een gigantische kans voor Thom. Na een lage voorzet van Dirk Doppen kon hij de ploeg weer op voorsprong schieten. Hij verzuimde echter te scoren en schoot de bal voorlangs over de achterlijn. Toch was het een minuut later wel raak. In de 62ste minuut was het opnieuw Xander die het net wist te vinden. Door druk te zetten op een bal in het strafschopgebied, wist hij de bal te veroveren en schoot hij de bal in de korte hoek langs keeper Van der Lei: 1-2.

Nadat de Lichtenvoordenaren opnieuw op voorsprong waren gekomen, ontstond er een tijdje geen grote kans. Longa ‘30 ging vervolgens dieper verdedigen, waardoor de keeper van de thuisploeg weer de mogelijkheid zag om de lange bal te geven. Nadat deze bal werd verlengd door de tegenstander, kon Pelikaan S van 20 meter afstand op doel schieten. Wederom hield Dyon de bal goed tegen. Na de redding volgde er een snelle spelhervatting via de linkerflank. Thom sneed naar binnen en werd in het strafschopgebied neergehaald. Floris kreeg de mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien, maar de toegekende penalty werd goed gekeerd door de uitblinkende doelman.

Kort daarna zette Longa ’30 weer druk. Er volgden wederom kansen voor Dayani en Thom, maar de genadeknap werd niet uitgedeeld. Pelikaan S bleef zodoende in de wedstrijd. Tien minuten voor tijd werd het nogmaals gevaarlijk voor het doel van Longa ’30. Door wederom een vrije trap vanaf 20 meter legde Pelikaan S aan voor de gelijkmaker. Gelukkig stond Dyon weer in de weg en bokste hij de bal uit zijn rechterhoek. Vervolgens ontstonden erover en weer gevaarlijke situaties voor het doel. Toch slaagden beide ploegen er niet in om te scoren. Eindstand: 1-2. De punten gingen dus mee naar Lichtenvoorde.

Door dit resultaat stijgt Longa ’30 naar de 14de plek en heeft het aansluiting weten te vinden met de concurrentie in de strijd om lijfsbehoud. Zondag 5 mei staat er opnieuw een belangrijke wedstrijd op het programma. Dan speelt het thuis tegen directe concurrent Heino, aanvang 14.00 uur.