Regelmatig worden er (lege) zakjes wiet en andere drugs gevonden in op verschillende dealerplekken in Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis
Regelmatig worden er (lege) zakjes wiet en andere drugs gevonden in op verschillende dealerplekken in Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis

Zorgen om drugsgebruik in Oost Gelre

Algemeen

CDA-raadslid:
'In sommige uitgaans-
gelegenheden wordt cocaïne als normaal beschouwd'

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Raadslid Walter Leemreize van het CDA heeft tijdens de raadsvergadering vragen gesteld over het drugsgebruik in Oost Gelre. “Wij hebben van diverse jongeren vernomen dat in de gemeente Oost Gelre recent het gebruik van drugs, en dan van met name cocaïne, onder jongeren fors is toegenomen. In bijvoorbeeld sommige uitgaansgelegenheden in Oost Gelre wordt het gebruik van cocaïne al als ‘heel normaal’ beschouwd, er wordt openlijk gehandeld en gebruikt, het hoort er kennelijk gewoon bij. Er schijnt zelfs bijna dagelijks cocaïne te worden aangevoerd vanuit de Randstad naar Oost Gelre.”

Geen harde bewijzen
Leemreize zegt dat het signalen zijn van ‘horen zeggen en dat er geen hard bewijs is’. “Maar het feit alleen al dat er door jongeren zo openlijk gesproken wordt, zegt ons genoeg. Wij hadden tot voor kort nog het idee dat het hier in Oost Gelre nog wel mee zou vallen met het drugsgebruik, maar dat is naar nu blijkt, kennelijk niet het geval. Wij maken ons hier grote zorgen over. Drugs, cocaïne is zeer verslavend en richt voor de gebruiker en zijn/haar omgeving onvoorstelbaar grote schade aan.” Het raadslid wil van het college weten of de klachten bekend zijn en welke (extra) maatregelen er eventueel genomen worden.

Melden is ontzettend belangrijk
Burgemeester Bronsvoort zegt dat er inderdaad geen harde cijfers zijn over de toename van het drugsgebruik in de gemeente. “Er zijn echter wel degelijk signalen dat er drugs gebruikt worden, daarvan zijn we op de hoogte. We nemen dat ook heel serieus en proberen een goed beeld te krijgen om vervolgens maatregelen te kunnen nemen.” De burgemeester wijst op het belang van melden. “Het is ontzettend belangrijk dat de inwoners van Oost Gelre melding doen van verdachte zaken bij de politie. Dat kan ook anoniem. In 2017 hebben we ook signalen gekregen; toen is er onderzoek gestart, is er een groep mensen rond de handel en het gebruik van softdrugs opgepakt. Vorig jaar zijn we gestart met veel voorlichting op scholen, dit in samenwerking met Iriszorg. We hebben ook een lokaal preventieprogramma dat op ouderavonden en soortgelijke bijeenkomsten onderdeel is van het programma. Maar nogmaals; melden is uitermate belangrijk.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant