Afbeelding
Rick Mellink

Letter O van de 13 letters onthuld op Koningsdag

Cultuur

‘Blijf verbinding zoeken!‘

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - De O van oranje en omdat hij als cirkel symbool staat voor verbinding. Het was voor het Comité Oranje Lichtenvoorde logisch dat ze deze letter zouden adopteren. Het is helemaal mooi dat hij als eerste van de 13 letters staat. Samen vormen ze straks het woord Lichtenvoorde bij de fietstunnel naar Zieuwent aan de N18. Op Koningsdag werd de O om 13.00 uur onthuld door de voorzitter van het Comité Orange Lichtenvoorde Martijn Beckhoven, wethouder Jos Hoenderboom en kunstenaar Hamoud Al Hanini. Jos Hoenderboom: ”Lichtenvoorde is een sterk merk en de letters versterken dat. Het project staat symbool voor alles wat Lichtenvoorde Lichtenvoorde maakt: saamhorigheid, bedrijvigheid, verenigingen en vrijwilligers. Tot 28 juni worden alle paaltjes langzaam bezet door de overige letters. We hebben straks een prachtig beeld waar Lichtenvoorde in vol ornaat op staat, ons eigen landmark.”

Verbinding
De letter wordt onthuld voordat er gesproken wordt. Dit om de nieuwsgierigheid van de toeschouwers alvast te stillen. Martijn Beckhoven voert als eerste het woord. Hij noemt dat het corso en de corsogroepen de basis zijn van de gemeenschap in Lichtenvoorde en dat veel vrijwilligers hier ervaring opdoen doordat ze mee mogen organiseren. Door deze ervaring gaan zij ook weer organiseren en hebben we een cirkel: de O. “Ook dank aan Hamoud voor zijn prachtige ontwerp. Met de keuze van dit ontwerp en de letter O willen we vooral zeggen: blijf verbinding zoeken!”

23 dagen
Hamoud vertelt dat hij het ontwerp in overleg met het Comité ontworpen heeft. Zijn mozaïek is gemaakt van marmer in verschillende tinten oranje en de kleuren van de Nederlandse vlag. Het beeld is de krachtige Nederlandse leeuw. “Ik heb er 23 dagen heel hard aan gewerkt en nauwelijks geslapen. Ik heb zelf de staafjes marmer die ik aangeleverd kreeg in stukjes geknipt en ben erg trots op het eindresultaat.”

Kracht van Lichtenvoorde
Rinus Smees die werkzaam is bij Dusseldorp is bij de onthulling komen kijken. Hij is vijf dagen bezig geweest met de voorbereidingen van de dertien paaltjes die er nu staan en die in beton gegoten zijn. “Het grondwerk voor elkaar krijgen is precisiewerk. Van tevoren is nauwkeurig berekend hoeveel ruimte er tussen de letters moet komen, want die moet overal even groot zijn. Ik vond het leuk om ook even te komen kijken als Lichtenvoordenaar. Het is mooi dat dit er komt. Ik heb de basis van dit idee ook in 2020 tijdens het Bloemencorso gezien en het is goed om het nu op deze manier terug te zien. Er zijn veel mensen druk mee.” Rudi Pierik die een ontwerp heeft ingediend voor een letter staat met zijn vrouw en kinderen ook in het publiek: ”Het is fantastisch dat veel lokale ontwerpers een kunstwerk wegzetten en dat het met elkaar een mooi geheel wordt. Dit is de kracht van Lichtenvoorde.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Jos Hoenderboom spreekt de aanwezigen toe. Naast hem kunstenaar Hamoud Al Hanini, rechts COL-voorzitter Martijn Beckhoven.
Afbeelding
Vlnr: Kunstenaar Hamoud Al Hanini, wethouder Jos Hoenderboom en COL-voorzitter Martijn Beckhoven presenteren de eerste letter van het landmark 'Lichtenvoorde'.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Op Koningsdag onthulde Comité Orange Lichtenvoorde de eerste letter van de 13 stuks die straks het landmark 'Lichtenvoorde' vormen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant