De drie winnaressen (vlnr) Hermien Bannink, Vera Huinink en Nomi Bakker. Foto: PR Bibliotheek Oost-Achterhoek

De drie winnaressen (vlnr) Hermien Bannink, Vera Huinink en Nomi Bakker. Foto: PR Bibliotheek Oost-Achterhoek

Prijsuitreiking voor drie winnende gedichten in bieb

Cultuur

LICHTENVOORDE- De gedichtenwedstrijd met het thema ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’, die de Bibliotheek Oost-Achterhoek in samenwerking met Achterhoek Nieuws organiseerde, is bij de volwassenen met glans gewonnen door Hermien Bannink uit Barchem. Met haar indrukwekkende gedicht in het Achterhoeks wist ze de meeste punten te scoren. Vera Huinink en Nomi Bakker wisten de wedstrijd te winnen in de categorieën groep 7/8 en groep 5/6.

Zoals één van de juryleden schreef in zijn jurycommentaar over het gedicht van Hermien Bannink: “Prachtig. Het dialect, de verbinding tussen plek en tijd en uiteindelijk de grote clou in een paar krachtige woorden. De ‘ik’ leeft vanwege die wegen, vanwege de Boshook. Groots.”
De jury was ook heel lovend over het bericht van Vera Huinink: “Gedicht leest als een dans, het voert je meteen mee. En wat een mooie beginzin: Vrijheid is vliegend kunnen bewegen. Dan ben je al verkocht. Klasse!”
Over Nomi Bakker, de winnares van groep 5/6 zei de jury: “Hier blijkt dat je met heel weinig woorden heel veel kunt zeggen. Zes zinnen, die raken. Heel erg knap en ook ontroerend”. Dit jaar bestond de jury uit Ivar Gierveld (docent Nederlands en columnist van de Groenlose Gids), Fred Eggink (oud-journalist en stadsdichter van Buren) en Martien Louwers (directeur-bestuurder van de Bibliotheek Oost-Achterhoek).

Zondagmiddag 5 mei vond de prijsuitreiking plaats in de Lichtenvoordse bibliotheek, waar de hele middag activiteiten waren in het kader van de Lichten-voor-de-vrijheid-tour. Hermien Bannink ontving, naast mooie bloemen, een jaarabonnement van de Bibliotheek Oost-Achterhoek. Nomi en Vera wonnen allebei een fantastische bundel vol gedichten, speciaal voor kinderen. De prijzen werden uitgereikt door Martien Louwers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant