Dayani Timmerhuis in actie tegen Heino. Foto: PR Longa '30

Degradatiekraker tussen Longa ’30 en Heino blijft onbeslist

Sport

LICHTENVOORDE - Longa ’30 heeft zondag de winnende reeks van de afgelopen wedstrijden niet kunnen voortzetten. In de spannende degradatiekraker tegen Heino was de eindstand na 90 minuten voetballen 0-0. Door dit gelijkspel komen de oranjehemden met 28 punten na 27 wedstrijden op de 14de plek te staan. Mede hierdoor schuiven de ploegen uit de onderste regionen nog dichter naar elkaar toe en is er nog van alles mogelijk in de vierde divisie D.

Op deze zonnige zondagmiddag, met een kleine 1500 mensen die naar sportpark De Treffer waren gekomen om de oranjehemden aan te moedigen in de strijd tegen degradatie, omhulde de feestcommissie het veld met oranje rook en confetti. Door deze sfeeractie voelde alles en iedereen dat er echt wat op het spel stond voor de Lichtenvoordenaren.

Longa ’30 begon de wedstrijd in de inmiddels bekende 5-3-2 formatie met dezelfde 11 namen als de vorige wedstrijd. De reservebank van Longa ’30 was deze week goed gevuld met onder andere Thom Berendsen, Tim Bader en Thomas Kerperien. Alle drie de sterkhouders waren voor deze wedstrijd weer fit na blessureleed.

De eerste helft was er een om snel te vergeten voor het team van Dennis van Toor. Door deze slechte helft leek de wedstrijd meer op een chaotisch schaakpartij. De angst om te verliezen was duidelijk af te lezen aan het matige spel. Met het systeem met vijf verdedigers werd veel ruimte weggegeven achter de verdediging. Heino was hierdoor sterker in de eerste helft, maar desondanks wisten zij de kansen die ze kregen niet te benutten.

In de rust kreeg Dennis van Toor de kans om zijn ploeg toe te spreken en het vooraf bepaalde strijdplan om te gooien. En met succes, want de tweede helft zou een hele andere wedstrijd worden. Longa ’30 kreeg, naarmate de minuten voorbijvlogen, steeds meer grip op de wedstrijd.

In de 68ste minuut van de wedstrijd viel Lowie te Dorsthort geblesseerd uit met een enkelblessure waardoor Thom de laatste 20 minuten het de verdedigers van Heino lastig kon proberen te maken. Mede door het inbrengen van Thom werd Longa ’30 met de minuut sterker. Hieruit volgde een aantal goede mogelijkheden. Het was Rolf Kruip die uit een corner van Floris Eskes de bal rakelings over het doel kopte. Vijf minuten later was daar invaller Thom die één op één op de doelman van Heino af ging. Diezelfde doelman pakte de goede doelpoging van de aanvaller van Longa ‘30 met een knappe redding.

In de laatste fase van de wedstrijd werden de ruimtes groter en met de inbreng van stormram Thomas en aanvoerder Tim lagen er mogelijkheden om op voorsprong te komen. Alles en iedereen dat voor Heino was, stond met kleffe handjes op het veld. In de 85ste minuut werd een uitstekende vrijetrap van Floris net niet getoucheerd waarna deze net naast de tweede paal over de achterlijn rolde. Twee minuten later leidde een goede aanval tot een afgeslagen voorzet, waar Thom zijn voet tegenaan zette. De bal vloog met een enorme snelheid richting de kruising, maar werd op miraculeuze wijze uit het doel gekopt. Uit de daaropvolgende corner schoot Luuk Doppen vanaf 11 meter de bal hard over het doel. Nog geen minuut later was daar de volgende mogelijkheid. Floris probeerde met een geweldig geplaatste lob de keeper te passeren, maar wederom wist een verdediger van Heino de bal miraculeus uit het doel te koppen.

Zelfs na al deze kansen was de eindstand na 90 minuten 0-0. Door deze uitslag wordt de strijd om directe handhaving spannender en spannender. Doordat directe concurrent Be Quick 1887 (plek 15) afgelopen zondag met 3-2 won van Quick ’20, komen zij op 26 punten. DETO, de nummer 10 van de competitie, staat samen met TVC ’28 en Buitenpost op 30 punten. Het gat tussen de nummer 10 en 15 van de competitie bedraagt 4 punten. Met nog drie wedstrijden te spelen in de vierde divisie D is er nog van alles mogelijk in de strijd om degradatie. Zaterdag 11 mei gaat Longa ‘30 naar Buitenpost voor wederom een degradatiekraker.