Vlnr. Roel Kruip, Hans Manschot en Annemiek Joldersma in hun wijngaard Hof Detharding. Foto: Dinès Quist

Vlnr. Roel Kruip, Hans Manschot en Annemiek Joldersma in hun wijngaard Hof Detharding. Foto: Dinès Quist

Wijngaard Hof Detharding wint prestigieuze prijs

Landbouw

HARREVELD - Wijngaard Hof Detharding heeft goud in de wacht gesleept met een droge witte wijn genaamd Hadewych prestige 2022. Hadewych heeft de gouden erkenning gekregen bij de wijnkeuring van de lage landen, die Nederland en België bestrijkt. Een enorme schouderklop voor het Detharding-team dat veel vrijwillige uren steekt in de wijngaard, met als doel een zo mooi mogelijke tros druiven creëren. 

Door Dinès Quist

Team Detharding had niet verwacht dat hun Hadewych prestige ‘22 zo goed beoordeeld zou worden. “Dat onze droge witte wijn zo’n hoge score kreeg is een kroon op ons werk,” vertelt Hans Manschot, één van de eigenaren van Hof Detharding. Afgelopen 11 september namen drie afgevaardigden van het vrijwilligersteam deze eervolle prijs in ontvangst op Kasteel Amerongen. 

Team Detharding
“Het hele jaar door werken we hard, met een team van zeven vrijwilligers, om een zo optimaal mogelijke druif te kunnen oogsten in oktober. Onze manier van werken is zeer arbeidsintensief, maar de liefde voor natuur en passie om te streven naar een mooi product drijft ons. We snoeien handmatig en we selecteren nauwkeurig de druiven met de beste kwaliteit. We zetten in op een duurzame manier van aanpak. Voortdurend zoeken we naar balans tussen natuur en een biologische manier van telen en streven naar zoveel mogelijk biodiversiteit. Een geluidswal hebben we aangebracht om het geluid en zicht op de Twenteroute te belemmeren. Daardoor waan je je hier volledig in een natuurlandschap.”

Inheemse tuin voor biodiversiteit
Het team van Detharding pakt zijn duurzaamheids-idealen serieus aan. Achter de wijngaard hebben zij een natuurlijke inheemse tuin gecreëerd met twee vijvers, wandelpaden en een grote variëteit aan inheemse plantsoorten. De bio-diverse tuin trekt veel insecten aan die op hun beurt weer zorgen voor een goede balans in de wijngaard. Ook tussen de rijen druivenstokken staat normaliter wildzaaisel, voor de juiste balans van natuur en de ideale druif. De wijngaard bestaat uit duizend wijnstokken van de zelfde druivensoort ‘Souvignier Gris’. Van deze druif worden drie verschillende wijnen gemaakt te weten; gerijpt op hout, gerijpt op tank en een sprankelende wijn. De druiven worden verwerkt door de wijnmakers van Wijndomein St. Martinus in Vijlen.

Dames van Havezate Detharding
Bijna 20 jaar geleden startten de drie vrienden Hans Manschot, Albert Westerman en Anjo Joldersma met de wijngaard. Zij lazen zich in en leerden met vallen en opstaan. Op de plek die zij inrichtten als wijngaard, stond rond 1410 een Havezate met de naam Detharding. Het kasteel is weg maar het gebied heeft de naam behouden. In de geschiedenisboeken zijn de namen te vinden van de dames die daar woonden. De wijnen van wijngaard Hof Detharding zijn vernoemd naar deze dames. Zo zijn er wijnen met de naam Odilia Brut en Hadewych wit. De laatste Hadewych is een op hout gerijpte droge witte wijn en bezorgde het team Detharding een gouden randje.


www.hofdetharding.nl

Proefruimte Hof Detharding.
Wijngaard Hof Detharding.
Vlnr. Roel Kruip, Hans Manschot en Annemiek Joldersma in hun wijngaard Hof Detharding.
Vlnr. Roel Kruip, Hans Manschot en Annemiek Joldersma in hun wijngaard Hof Detharding.
Wijngaard Hof Detharding.
Vlnr. Melanie Manschot, Petra Zoomers en Jules Moormann hebben de wijnprijs in ontvangst genomen.
Wijngaard Hof Detharding.
Wijngaard Hof Detharding.
Inheemse tuin Hof Detharding.
Inheemse tuin Hof Detharding.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant