Correspondent Barbara Pavinati in gesprek met Sebastiaan Bolt uit Bredevoort. Foto: Meindert Bussink

Correspondent Barbara Pavinati in gesprek met Sebastiaan Bolt uit Bredevoort. Foto: Meindert Bussink

‘Het is geen krantje van niks meer’

Maatschappij

LICHTENVOORDE – De groen-witte banner van Achterhoek Nieuws wappert vrolijk buiten in het zonnetje. Iedereen mag weten dat coördinator online van Achterhoek Nieuws Meindert Bussink en correspondent Barbara Pavinati van dezelfde krant hun tweede spreekuur in de bibliotheek van Lichtenvoorde houden. Ze spreken op dinsdagochtend 27 juni elf bezoekers in de leeftijd van 27 tot 76 jaar. Ze bevragen ze over de Elna. Wat lezen ze? Hoe lezen ze? Missen ze bepaalde onderwerpen? Hebben ze nog tips? Achterhoek Nieuws wil graag weten wat er bij de lezer leeft en hoe de krant ontvangen wordt. Daarom zijn er van 19 juni tot en met 30 juni tien spreekuren in vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek.

Door Barbara Pavinati

Zoek de verbinding
Opvallend is dat er op deze dag een persoon uit Bredevoort en twee mensen uit Aalten zijn, wonende in het buitengebied tussen Lichtenvoorde en Aalten en ontvangen alleen Aalten Vooruit. Ze zouden graag ook de Elna ontvangen, omdat ze op Lichtenvoorde georiënteerd zijn. Of dat te realiseren is, is nog maar de vraag. Dit omdat de verspreidingsgebieden verdeeld zijn. Een extra afhaalpunt heeft volgens een van hen geen zin: ”Ik stap er niet voor op de fiets, maar wil hem graag thuis op de mat ontvangen.” De derde bezoeker uit Bredevoort is iemand die heel de krant doorbladert en vooral geïnteresseerd is in duurzaamheid. “Ik ben een heel groen iemand die verbinding zoekt in de wereld. Er is op het moment veel polarisatie en de krant beschrijft eigenlijk alleen maar objectief de verschillen. Dat is de taak van een journalist. Dat snap ik wel. Ik zou het mooi vinden als er verhalen te lezen zouden zijn over dat wat ons verbindt. Dat we de gelijkenissen zoeken in de extremen die er zijn. Zelf noem ik dit cognitieve empathie, maar dat is misschien een te moeilijk woord. Toen ik zelf als veganist daarin een poging waagde door een boer te benaderen om een verhaal over onze overeenkomsten in de krant te laten zetten, leek hem dat geen slimme zet. Dat vond ik erg jammer.”

Breed blikveld
Bijna alle bezoekers vandaag zijn bladeraars. Ze scannen de krant (wel helemaal!) en lezen dat wat ze interesseert, omdat ze graag op de hoogte willen blijven van dat wat er in de gemeente speelt. Van rouwadvertentie, naar gemeentenieuws tot plaatselijke activiteiten en berichtgeving van verenigingen. De papieren krant moet echt blijven bestaan, want het is fijn om iets in de hand te hebben en de pagina’s tussen je vingers te voelen knisperen. “Er komt je dan ook nieuws onder ogen waar je online niet naar gezocht zou hebben, zo blijft je blikveld breder,” legt een bezoeker uit. “Wat wel jammer is, is dat er vaak verslagen in staan van gebeurtenissen die geweest zijn. De aankondiging daarvan heb ik dan gemist, dus kon ik er niet naar toe,” verkondigt een lezer. Een ander zegt juist: ”Ik vind het leuk om verslagen te lezen van evenementen waar ik ben geweest. Dan kan ik een beetje kijken of alles klopt.” Een vrouw van 27 leest ook het liefst de papieren krant en volgt net als de rest van de bezoekers van vandaag nauwelijks wat online.

Echte krant met echte verhalen
“Vroeger was de krant veel dikker, toen stelde hij veel meer voor,” vertelt een vrouw van in de vijftig. Een man van 68 vindt juist dat de Elna pas de laatste jaren meer inhoud heeft gekregen: ”Het is nu een echte krant geworden met echte verhalen. Het is geen krantje van niks meer.” Een andere bezoeker verkondigt stellig: ”Ik lees de krant nooit. Het lokale nieuws boeit mij helemaal niet. Er staat vooral plaatselijke politiek in en dat verandert toch nooit. Ik lees alleen de NRC. Ik ben op zoek naar achtergrondverhalen en diepgang. Het is een slechte zaak dat het gemeentenieuws alleen online toegankelijk is en dat bijna niemand daarvan op de hoogte is. Als de krant daar als vierde macht wat aan zou kunnen doen, zou dat mooi zijn.”

Cultuurnieuwsbrief
Meer dan de helft van de bezoekers van vandaag noemt dat ze in interesse hebben in cultureel nieuws. Dat komt mooi uit, want Achterhoek Nieuws lanceert een nieuwsbrief over alle culturele evenementen in de Achterhoek. Je kan je daarop abonneren via www.achterhoeknieuws.nl/cultuurnieuwsbrief.

Open redactie
Heeft bovenstaand verhaal je geïnspireerd en wil je ook graag je mening geven over de berichtgeving in de krant of nieuwstips geven, meld je dan aan voor de Open Redactie: www.achterhoeknieuws.nl/openredactie

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant