Nacht van de nacht. Foto: Sylvai Poel

Nacht van de nacht. Foto: Sylvai Poel

Nacht van de Nacht in Zieuwent

Natuur

ZIEUWENT - De Nacht van de Nacht is een landelijk evenement dat ieder jaar wordt georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Door het hele land vinden in dat kader evenementen plaats in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting. Dit jaar is de Nacht van de Nacht op zaterdag 28 oktober en voor het eerst doet ook Oost Gelre mee.

Het is de negentiende keer dat de Nacht van de Nacht plaatsvindt en de eerste keer dat er in Oost Gelre een voor iedereen toegankelijk evenement georganiseerd wordt. Een paar inwoners van Zieuwent hebben het initiatief hiertoe genomen. Al twee jaar op rij deed het Vragender Veen mee; deze bijeenkomsten hadden echter een besloten karakter. 

Doel van deze nachtelijke actie is onder andere om mensen bewust te maken van hun energieverbruik. “We leven in een tijd waarin we ons in toenemende mate zorgen maken over de klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Bewust omgaan met energie en andere energiebronnen ontwikkelen kunnen, naast een aantal andere ingrijpende maatregelen, deze opwarming een halt toeroepen”, volgens de organisatie. “Het is erg belangrijk dat daar steeds meer aandacht voor is. Daarom heeft energiecoöperatie Zonnig Zieuwent besloten ons van een startkapitaal te voorzien. Stichting Fratsen uit Zieuwent is bereid gevonden om als overkoepelende stichting te fungeren.”

Met het startkapitaal wordt op zaterdag 28 oktober een sterrenkijk-avond georganiseerd bij camping De Appelboom in Zieuwent. Iedereen is welkom om die avond kennis te maken met astronomie/sterrenkunde. “Daarnaast is het voor amateur-sterrenkundigen een prachtige gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en, al dan niet met eigen telescoop, de sterren en andere hemellichamen te bestuderen. De organisatie is in volle gang en u wordt binnenkort geïnformeerd over de precieze tijden en programma.”

Deze activiteit is aangemeld bij de landelijke organisatie en wordt zo een wezenlijk onderdeel van de Nacht van de Nacht. Zie ook: www.nachtvandenacht.nl en www.klimaatburgemeesteroostgelre.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna