Burgemeester Bronsvoort (rechts in beeld) proost in Mariënvelde op het nieuwe jaar.

Burgemeester Bronsvoort (rechts in beeld) proost in Mariënvelde op het nieuwe jaar.

Kyra Broshuis

‘Oost Gelre is the place to be’

Politiek

MARIËNVELDE - Café Wieggers, hét café van het vroegere Achter-Zieuwent en het tegenwoordige Mariënvelde, is dit jaar het toneel voor de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Oost Gelre. De receptie wordt traditiegetrouw goed bezocht door lokale politici, vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen en betrokken burgers.

Door Kyra Broshuis

Ceremoniemeester Wim Maatman leidt de aanwezigen door het programma en nodigt burgemeester Annette Bronsvoort uit voor haar toespraak. Bronsvoort begint, zoals altijd, met de bekendmaking van het aantal inwoners. Dat is in het afgelopen jaar gegroeid met 255 en komt op een totaal van 29.858 inwoners. “Ook met dank aan één van onze collegeleden, grapt Bronsvoort (wethouder Bart Porskamp is recentelijk vader geworden van een dochter, kb). “Het is goed te vermelden, dat in dat aantal ook het aantal vluchtelingen is opgenomen dat we onderdak verlenen. Tegen alle nieuwe inwoners - en zeker tegen de mensen die gevlucht zijn en huis en haard hebben achtergelaten – zeg ik graag: Hartelijk welkom in Oost Gelre, ik hoop dat u zich snel thuis zult voelen en volop mee kunt doen in onze mooie gemeente!”

Corso
Bronsvoort roemt de inzet van alle vrijwilligers in de gemeente en heeft een speciaal woord van waardering voor alle medewerkers van het Bloemencorso. “Een diepe buiging voor al deze vrijwilligers. De corsocultuur kreeg een plaats op de Internationale lijst van Immaterieel Werelderfgoed. En dat is zeer verdiend.” De burgemeester zegt ook trots te zijn dat Oost Gelre, samen met Rozendaal, bovenaan staat als gemeente met het hoogste aandeel van mensen die toestemming geven tot orgaandonatie. “Hartverwarmend”, zo zegt ze.

Voor ondernemers en werkenden
Voor wat betreft de werkgelegenheid zegt Bronsvoort dat Oost Gelre ruim 800 arbeidsplaatsen heeft op 1000 inwoners. “Dat betekent dat veel mensen van buiten onze gemeente hier komen werken. Dit is een cijfer uit de Provinciale Werkgelegenheidsenquête 2021. Ook heel erg hoog scoren we als het gaat om de verhouding tussen het aantal banen ten opzichte van de beroepsbevolking. We hebben 109% banen ten opzichte van de beroepsbevolking. In vergelijking met de andere Achterhoekse gemeenten zijn dit hele hoge aantallen. We hebben hiermee een koppositie. We lopen niet vaak te koop met deze klinkende cijfers. Dat doen ook de bedrijven zelf niet. Waarom eigenlijk niet? Omdat het zo vanzelfsprekend voor ons is? Waarom gaan we hier het komend jaar geen verandering in brengen? Ik zou zeggen, laat geen gelegenheid voorbij gaan en zeg dat Oost Gelre the place to be is voor ondernemers en werkenden!”  

Klein beginnen
Na de speech van de burgemeester is het woord aan de twee klimaatburgemeesters die Oost Gelre kent; Benthe Papen en Barend Wassink. Twee vrijwilligers die de inwoners voorzien van gratis advies over hoe je klimaatvriendelijk kunt leven. Dat hoeft helemaal niet grootschalig, zo legt het duo uit.” Benthe adviseert mensen tweedehands kleding te kopen. “Een kledingstuk wordt gemiddeld maar 7 keer gedragen. Er is zoveel overtollige kleding uit de fast fashion die verbrand wordt. Dat kan echt anders”. Barend zegt dat het verduurzamen van een woning begint bij isoleren. “Dat is de eerste en ook de belangrijkste stap.” 

Het laatste woord is aan de burgemeester die de aanwezigen uitnodigt het glas te heffen. Ze laat haar nieuwjaarswensen vergezeld gaan van een variant op het een gedicht van Paul van Vliet: 

Laten we drinken op de mensen
Die bergen verzetten
Die door blijven gaan met hun kop in de wind

Laten we drinken op de mensen
Die met vallen en opstaan
Blijven geloven
Met het geloof van een kind 

En we drinken op de mensen
Die omzien naar anderen
Waardoor ze niet langer alleen hoeven te staan

We drinken op de mensen
Die durven veranderen
En voorop lopen in de evenementenkaravaan

 We drinken op de mensen
Die zorgen voor werk
En een veilig gevoel voor groot en voor klein

We drinken op de mensen
Van paal en van perk
Zodat iedereen vooral zichzelf kan zijn

Laten we drinken op Oost Gelre

 Een heel gelukkig 2023!

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna