Afbeelding

Nieuw beleid voor mantelzorgwoningen

Politiek

OOST GELRE - Om de vergrijzingsgolf het hoofd te bieden en om het groeiend aantal inwoners te kunnen huisvesten, heeft de gemeente het beleid voor mantelzorgwoningen aangepast. Het beleid geldt voor de komende twee jaar en sluit aan bij de behoefte om meer mogelijk te maken op het gebied van mantelzorgwoningen. 

Door Kyra Broshuis

Soms is er nog geen mantelzorg nodig, maar willen mensen zich al wel vast hierop voorbereiden. Het nieuwe beleid biedt mogelijkheden voor pré-mantelzorgwoningen. Zo kunnen mensen alvast dichtbij naaste(n) gaan wonen, voor wie zij later willen gaan zorgen. Prémantelzorgwoningen zijn levensloopbestendige woningen met een tijdelijke woonbestemming. “Door het vaststellen van dit beleid kunnen ouderen langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Bijvoorbeeld doordat er een mantelzorgwoning op het erf wordt geplaatst. De kinderen (en eventuele kleinkinderen) kunnen verhuizen naar de hoofdwoning. Ook zorgt het ervoor dat mantelzorgtaken dicht bij huis kunnen worden uitgevoerd. Zo kunnen we overbelasting van de mantelzorger voorkomen.”

Sociale relatie
Een voorwaarde voor een (pre)mantelzorgwoning is dat er een sociale relatie moet zijn tussen de bewoners van de (pré)mantelzorgwoning en de bewoners van de hoofdwoning. In het beleidsstuk staat dat onder sociale relatie enkel de eerste en tweede graad familieband wordt verstaan. Het CDA vraagt of bijvoorbeeld een hechte vriendschap ook een mogelijke basis is voor een (pre)mantelzorgwoning. Ook wil de partij weten waarom de woning door een 67-plusser bewoond moet worden. “Het kan toch ook zijn dat inwoners onder de 67 jaar op een gegeven moment mantelzorg nodig hebben”, vraagt Bram Polman namens het CDA. De leeftijd van 67 is gekozen omdat dit een pensioenleeftijd is, legt wethouder Hoenderboom uit. “Rond die leeftijd gaan mensen zich in het algemeen bezighouden met hun toekomst en de zorgbehoefte. Als er echter voor die leeftijd een situatie ontstaat, kunnen we daar op basis van dit beleid ook op inspelen.” Er is gekozen voor een familiaire band als voorwaarde omdat de regeling in de praktijk ook te handhaven moet zijn. “Er is wel een hardheidsclausule, we kunnen als college in specifieke situaties afwijken als een te strikte toepassing tot ongewenste situaties zou leiden.”

Op eigen erf
In hoofdlijnen is het beleid voor mantelzorgwoningen hetzelfde als het nieuwe beleid voor prémantelzorgwoningen. “Maar er zijn verschillen op detail; voor mantelzorg geldt geen minimale leeftijdsgrens, bij prémantelzorg wel. Bij mantelzorg is er geen termijn van 10 jaar zoals bij prémantelzorg, maar geldt de toestemming zolang de situatie voortduurt. Als er bij prémantelzorg na 10 jaar nog behoefte is, kan er verlenging aangevraagd worden.” In Groenlo wordt volgens het nieuwe beleid meegewerkt aan de realisatie van een gevraagde prémantelzorgwoning aan de Beltrumseweg 6. Voor het perceel was al eerder akkoord gegeven voor woningsplitsing. “Door het plaatsen van een prémantelzorgwoning op het perceel wordt voorzien in de behoefte om langer op het eigen erf te kunnen blijven wonen.” 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant