Ronald Willering. Foto: archief

Ronald Willering. Foto: archief

Ronald Willering weg bij OOG

Politiek

OOST GELRE - Gemeenteraadslid Ronald Willering, het boegbeeld van de politieke partij OOG (Onafhankelijken Oost Gelre), is weg bij deze partij. Hij gaat, samen met Gerard Klein Gunnewiek, voormalig fractievoorzitter van NLog, verder in de nieuwe partij Lokaal Belang Oost Gelre (LBog). Willering neemt zijn zetel dus mee en blijft actief in de gemeenteraad.

Door Kyra Broshuis

Geen chemie
Ronald Willering is al sinds maart 2010 actief in de lokale politiek en sinds maart 2012 onafgebroken lid van de gemeenteraad voor OOG. Hij was lijsttrekker bij de laatste verkiezingen en is ook fractievoorzitter. De afwezigheid van wederzijds respect en plezier in het politieke bedrijf van OOG noopt Willering tot het nemen van afscheid van zijn vertrouwde politieke lokale partij, zo laat hij weten. “Ondanks goede persoonlijke contacten met fractieleden ontbrak de chemie om met de gehele fractie tot originele, opbouwende en gezonde politiek te komen. Samenwerken was te weinig de orde. In vaak negatieve sfeer moesten belangrijke besluiten worden genomen en dit kwam de kwaliteit van de besluitvorming niet altijd ten goede. Na vijf jaren als boegbeeld van OOG te hebben gediend heb ik afgelopen weekend het besluit genomen de partij te verlaten.”

Willering gaat wel door in de politiek maar dan in een ander, nieuw te vormen collectief met Gerard klein Gunnewiek (voormalig NLog). Willering zegt zijn afscheid te betreuren. “Ik voel me verantwoordelijk voor het uitblijven van een positieve werksfeer. Ondanks deze teleurstelling ben ik van mening dat mijn persoonlijke instelling en mijn politiek vakmanschap nog steeds heel goed passen in de gemeenteraad van Oost Gelre.” 

Politieke nieuwsgierigheid blijft
Gerard klein Gunnewiek deed in 2014 met NLog voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij kwam twee zetels in de raad. Bij de verkiezingen in 2018 verloor de partij een zetel en zat Klein Gunnewiek alleen in de raad namens NLog. Bij de verkiezingen in 2022 bleek dat de nummer 3, Bertie Bosker, zeven stemmen meer kreeg dan Klein Gunnewiek. Bosker eiste zijn plek op waardoor Klein Gunnewiek, als nummer 1, niet in de raad kwam.

“Na die dramatische ontknoping heb ik alle banden met NLog doorgesneden. Door de ‘kaping’ van de partij zijn het bestuur en een flink aantal leden opgestapt. Een ledenraadpleging omtrent het innemen van de enige raadszetel is nooit uitgeschreven waardoor ik ook de restanten van deze partij de rug toe keerde. Maatschappelijke interesse en politieke nieuwsgierigheid zijn echter altijd gebleven. Op de vraag van Willering om weer politiek actief te worden heb ik dan ook  volmondig ja gezegd”, zo licht Klein Gunnewiek toe. 

Collectief in oprichting
Willering en Klein Gunnewiek zijn nu dus Lokaal Belang Oost Gelre (LBog) gestart. “Een politiek collectief in oprichting. Het onderscheidt zich doordat we een andere structuur hebben dan de doorsnee politieke partijen. Er is geen hoofdbestuur, geen fractiebestuur en er zijn geen geijkte patronen. De politieke lijn wordt door de deelnemers zelf uitgezet. LBog vertegenwoordigt de belangen van alle burgers en bedrijven, via hele korte lijntjes, tot in de gemeenteraad van Oost Gelre.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna