Afbeelding

Fijnder gaat leefgeld en werk Oekraïners regelen

Politiek

GROENLO - De ontheemde Oekraïners die in de gemeente Oost Gelre worden opgevangen, krijgen ondersteuning voor inkomen, zorg, onderwijs, werk en sociale voorzieningen. Er is een landelijke zogenaamde leefgeldregeling voor deze mensen. Deze regeling is onderverdeeld in kleedgeld en eetgeld. Een individuele vluchteling zonder gezin krijgt 56,12 euro kleedgeld en 215,06 euro eetgeld per maand. Vluchtelingen die onder de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïne vallen, mogen betaald werk doen in Nederland zonder werkvergunning. Als ze werken, vervalt de leefgeldregeling. 

Door Kyra Broshuis

Zoveel mogelijk betaald werk
De gemeente Oost Gelre vindt het belangrijk dat deze mensen zoveel mogelijk via betaald werk deelnemen aan de samenleving. “Dit draagt enerzijds bij aan de gezondheid en zelfredzaamheid van Oekraïense vluchtelingen en anderzijds aan een oplossing voor de arbeidskrapte waarvan nog steeds sprake is”, zegt burgemeester Annette Bronsvoort.  “We komen nu in een fase waar het erop lijkt dat de situatie in de Oekraïne langer gaat aanhouden. We willen de arbeidstoeleiding van ontheemde Oekraïners structureel gaan regelen.”

De gemeente heeft daarom Fijnder (voorheen de Sociale Dienst Oost Achterhoek) verzocht de leefgeldregeling en de arbeidstoeleiding uit te voeren. “Fijnder heeft de expertise en voert bijvoorbeeld ook de minimaregeling voor ons uit. Daarnaast heeft Fijnder ook al ervaring opgedaan met het matchen van ontheemden uit Oekraïne in de tweede helft van vorig jaar. De verwachting is dat ook dit jaar intensieve dienstverlening aan ontheemde Oekraïners nodig zal zijn. Deze mensen willen graag in hun oude vakgebied aan de slag, hebben vragen over opleidingsmogelijkheden, willen de taal leren en bereiden zich ook deels voor op een langer of mogelijk structureel verblijf in Nederland.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna