Afbeelding

HurenKanDuren

Politiek

Opnieuw woningbouw
In de gemeenteraad ging het opnieuw over woningbouw. Vooral OOG zit daar al twee jaar bovenop. In de periode 2023-2030 willen burgemeester en wethouders 1265 nieuwe woningen bouwen. Dat hebben ze met de regio Achterhoek afgesproken. De minister heeft verplicht gesteld dat daar ook 400 huurwoningen bij moeten zitten. Voor die bouw van huurwoningen heb je de woningstichtingen hard nodig. Zij bouwen sociale huurwoningen.

Sociale huurwoningen
Die mogen maximaal € 880,- per maand kosten. Je mag niet teveel verdienen om zo’n woning te krijgen. Voor iemand die alleen woont is dat hoogstens € 48.000,- bruto per jaar. Voor mensen die met elkaar wonen is dat hoogstens € 52.000,- bruto per jaar. Het is sociaal om die mensen ook aan een huis te helpen. Daar komt het woord ‘sociaal’ vandaan.

Huizen in Oost Gelre
In Oost Gelre staan 13.000 huizen. Dat zijn 4.000 huurwoningen en 9.000 eigen woningen. Het is de laatste jaren duidelijk geworden dat er veel te weinig huurwoningen in Oost Gelre zijn. Er is heel veel vraag naar en je moet lang wachten.

Woningstichtingen in Oost Gelre
In Oost Gelre zijn twee woningstichtingen. ProWonen voor Lichtenvoorde en de kerkdorpen. De Woonplaats voor Groenlo. Samen hebben ze 2.000 sociale huurwoningen in Oost Gelre. Dat is de helft van het aantal huurwoningen in Oost Gelre.

Afspraak maken over bouwen
Elk jaar moet de gemeente met de woningstichtingen afspreken wat ze gaan doen. Afspraken over hun prestaties. Zoals groot onderhoud, helemaal opknappen, afbreken en opnieuw bouwen. Maar vooral hoeveel nieuwe huurwoningen ze willen bouwen. De gemeenteraad mocht daarover haar mening geven voor het jaar 2025.

Veel te weinig
Beide woningstichtingen praten niet over een bepaald jaar. Ze geven een periode aan. De periode 2024-2030. Wat willen ze in die periode bouwen? ProWonen wil in die zes jaar 125 nieuwe huurwoningen bouwen. De Woonplaats 60 nieuwe huurwoningen. Samen dus 185 nieuwe sociale huurwoningen. Vooral OOG vond dat veel te weinig. Zo gaat dat aantal van 1265 nieuwe woningen tot 2030 nooit gehaald worden. OOG begreep het ook niet. Er zijn landelijke afspraken gemaakt. Die gaan over het aantal nieuwe sociale huurwoningen per gemeente. Tot 2030 moeten er in Oost Gelre 400 sociale huurwoningen bij komen. De woningstichtingen willen maar de helft doen.

Hoe verder
De wethouder voor wonen kreeg opnieuw te horen van de gemeenteraad dat dit zo niet kon. OOG stelde voor veel sneller te bouwen. Binnen een paar jaar in ieder geval 60 nieuwe huurwoningen. De gemeenteraad vond dat een goed idee. De wethouder weet nu wat hem te doen staat.


Fractie OOG in gemeenteraad en commissie
info@oog-oostgelre.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant