links Angelo Ribbers en Hans Veldkamp in de deuropening van de Maria kapel van de voormalig Sint-Antonius van Paduakerk.

links Angelo Ribbers en Hans Veldkamp in de deuropening van de Maria kapel van de voormalig Sint-Antonius van Paduakerk. 

Opening Mariakapel Vragender op Tweede Pinksterdag

Religie

VRAGENDER - Op Tweede Pinksterdag opent de Mariakapel van de voormalige Sint-Antonius van Paduakerk haar deuren. Vanaf dat moment wordt de kapel als religieuze plek in gebruik genomen. De opening wordt ceremonieel ingeluid met een viering in zaal Overkamp door pastoor De Jong. Hierna gaat een delegatie naar de Mariakapel waar de inzegening plaatsvindt. Op een beeldscherm in zaal Overkamp, kunnen bezoekers meekijken naar deze ceremonie. De plaatselijke fanfare zorgt voor de muzikale begeleiding. Nadat de viering in de kapel is afgelopen volgt een wandeling naar de ruïne van de Sint-Jacobskapel. Daar vindt de onthulling plaats van het kruisbeeld, dat altijd voorin de Antoniuskerk heeft gehangen.

Door Dinès Quist

Ooit was de Sint-Antonius van Paduakerk de levensader van Vragender. Honderdvijftig jaar lang deed de kerk dienst als religieuze plek en een ruimte van bezinning, maar ook als ontmoetingsplek, sociaal vangnet en toevluchtsoord in de Tweede Wereldoorlog. Die rijke geschiedenis is nu samengebracht in de kapel. De mooiste objecten zijn er te bewonderen die nog herinneren aan de tijd dat de kerk het kloppende hart was van Vragender. Sinds 2023 is het kerkgebouw getransformeerd naar een wooncomplex met negen appartementen. Achterin de voormalige kerk is ruimte gecreëerd voor een Mariakapel. De werkgroep die het beheer van de kerk op zich nam, ontfermt zich nu over de kapel. Zij hebben gezorgd voor de inrichting. Met religieuze beelden, een vitrine vol met waardevolle nalatenschappen van de kerk en een Maria-altaar waar kaarsjes aangestoken kunnen worden. Er is ook een vergader-, archief- en bergruimte gerealiseerd op de tweede etage en de klokkentoren heeft zijn oorspronkelijke plek behouden. Dit alles is op Tweede Pinksterdag te zien.

Deur dagelijks open
De nieuw aangeklede Mariakapel heeft een verrassende binnenkomst. Een grote wall-paper toont het kerkinterieur met aan weerszijden de kerkbanken en aan het eind van het pad het kruisbeeld boven het altaar. Alsof je de voormalige kerk binnenloopt. Zoveel mogelijk materiaal vanuit de kerk is hergebruikt om de kapel in te richten. Zo hebben handige vrijwilligers het Maria-altaar weer opgeknapt en teruggeplaatst. Van het hekje dat rond de preekstoel stond hebben zij een deurtje gemaakt bij het trapportaal. De oude biechtstoel is gebruikt om een bergingskast te maken en de kast uit de voormalige pastorie is passend gemaakt in de vergaderruimte van de kapel. Ook in de appartementen zijn kerkelijke elementen zichtbaar gebleven zoals: de kerkbanken, glas in loodramen, oude gewelven en wijwaterbakjes. De kapel is in bezit van de Vereniging van Eigenaren ‘Wonen onder de toren’. Op hoogtijdagen wordt ook de klok nog geluid. Vanaf Tweede Pinksterdag staat de deur van de Mariakapel dagelijks open van 7:00 uur tot 19:00 uur.

(apart kader)

Programma openingsceremonie
13.00 uur        Inloop
13.30 uur        Welkom

Sprekers

Viering: Pastoor H. de Jong

14.15 uur        Onthullen naambord
Ingebruikname kapel met inzegening

14.45 uur        Wandeling naar Ruïne met kruisopstelling
Onthullen kruis

Muziek door Fanfare

15.00 uur        Afsluiting

Terugtocht naar zaal en kapel

Naborrelen met gelegenheid de kapel en ‘Kerkstraat’ (in de voormalige kerk) te bezichtigen.

Sint-Antonius van Paduakerk in Vragender. Foto: Dinès Quist
Religieus beeld in de kapel van Vragender. Foto: Dinès Quist
Mariabeeld op het altaar in de kapel in de voormalige Sint-Antonius van Paduakerk. Foto: Dinès Quist
Ruïne van de oude Jacobskerk waar het kruisbeeld geplaatst zal worden. Foto: Dinès Quist
Het hekje dat eerder bij de preekstoel is hergebruikt bij de ingang van het trapportaal. Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant