Het horecapand aan de Dijkstraat 3 wordt gesloopt om plaats te maken voor appartementen. Foto: Annekée Cuppers

Het horecapand aan de Dijkstraat 3 wordt gesloopt om plaats te maken voor appartementen. Foto: Annekée Cuppers

Subsidie voor appartementen Dijkstraat

Wonen

LICHTENVOORDE - De initiatiefnemer van een appartementencomplex aan de Dijkstraat 3 in Lichtenvoorde kan een subsidiebedrag van 75.000 euro van de gemeenten Oost Gelre tegemoet zien. Er moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan, zo zegt wethouder Jos Hoenderboom.

Door Kyra Broshuis

De initiatiefnemer kwam in 2017 met het plan om een appartementencomplex te realiseren aan de Dijkstraat. In het kader van de Menukaart Wonen is in 2021 een verzoek om principemedewerking ingediend voor 8 appartementen. Het gaat om een bestaand horecapand dat zal worden gesloopt en waar een gebouw in 3 bouwlagen met gedeeltelijke kap en plat dak voor in de plaats komt. Het college ging in november 2022 akkoord.

Acht appartementen
“Het te realiseren gebouw zal een kwaliteitsimpuls geven op deze locatie aan de Dijkstraat. De totale investering voor de bouw van de acht appartementen bedraagt ongeveer € 2,5 miljoen. Door de gestegen bouwprijzen van de afgelopen jaren is het moeilijk om een financieel haalbaar project te realiseren met enkele appartementen in het goedkope segment. Een overheidsbijdrage zou dan ook welkom zijn om het project te realiseren. Een gemeentelijke bijdrage zal een stimulans zijn om tot bouwen over te gaan waardoor het project een stap dichter bij realisatie zal komen”, zegt Hoenderboom.

Het gaat om een bedrag van 45.000 euro vanuit de subsidieregeling stimulering woningbouw. De voorwaarde is dat er in het bouwplan 3 goedkopere koopwoningen (onder de 275.000 euro) komen. Elk appartement komt dan in aanmerking voor maximaal 15.000 euro en dus in totaal 45.000 euro. Ook is er de mogelijkheid van gevelsubsidie. Daarvoor is 30.000 euro beschikbaar. Hiervoor moet er sprake zijn van gevelverbetering ten opzichte van de bestaande bouw. “In dit geval is er sprake van verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en aanwezige gevels. Wel moet het gebouw minimaal 5 jaar in stand worden gehouden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant