Alcohol als desinfectiemiddel

Partnerbijdrage

Alcohol is in staat om bacteriën te doden. Dit komt doordat er een proces ontstaat dat denaturatie heeft. Tijdens dit proces binden alcoholmoleculen zich aan bacteriën en breken deze af. Alcohol ontstaat door gist dat suiker fermenteert in fruit, groenten en granen. Pure alcohol is een kleurloze en brandbare vloeistof. De bekendste types alcohol zijn ethanol, methanol en isopropanol. Maar waarom is alcohol nu zo’n geschikt desinfectiemiddel?

 Lost bacteriën op
Alcohol is een effectief desinfectiemiddel doordat het goed oplosbaar is en daarnaast het beschermende celmembraan van zowel vet als water af kan breken. De alcoholmoleculen binden zich aan de beschermende membranen van bacteriën en verwijderen deze. De bacterie is vervolgens niet meer beschermd door het membraan en daardoor lossen ze op en stoppen ze met werken.

 Percentages alcohol
Alcohol van 70 tot 80 procent wordt gezien als de beste verhouding om te desinfecteren. Een eigenschap van alcohol is dat het snel vervliegt zodra het in aanraking met zuurstof komt. Elk doeleinde, elke toepassing en elk oppervlakte vraagt om een ander soort alcohol voor het beste resultaat. Wanneer je bijvoorbeeld nattere oppervlakken wilt desinfecteren kun je het beste een hoger percentage gebruiken, bijvoorbeeld alcohol 80%. Dit komt doordat alcohol oplost in water en ervoor zorgt dat de verhouding alcohol/water veranderd Belangrijk om te noemen is dat alcohol geen reinigingsmiddel is maar enkel een desinfecterende werking heeft.

 Wanneer gebruik je alcohol voor het desinfecteren?
Alcohol is niet altijd noodzakelijk voor de reiniging van materialen, oppervlakken en huid. Vaak zijn normale schoonmaak- of verzorgingsproducten voldoende. Enkel als de voorwerpen, oppervlakken of het meubilair vuil zijn door bloed of andere lichaamsvochten is desinfectie met alcohol nodig. Wanneer iets moet worden gereinigd met alcohol is het belangrijk het oppervlak of het materiaal eerst goed schoon te maken met schoonmaakmiddelen en wegwerp schoonmaakmateriaal. Nadat de plek goed schoongemaakt is kan deze gedesinfecteerd worden. Let op de inwerktijd van de alcohol die je gebruikt voor het desinfecteren en op de concentratie en hoeveelheid die nodig is.

 Alcohol dat desinfecteert kopen
Waar kun je alcohol kopen dat geschikt is voor het desinfecteren van oppervlakken en materialen? Zoals eerder genoemd is het belangrijk om uit te zoeken welke soort alcohol precies geschikt is voor het materiaal of de oppervlakte die jij wilt reinigen. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in chemische middelen kunnen je bijvoorbeeld ethanol leveren en hierbij precies de hoeveelheid en toepassing aangeven. Ook zijn deze bedrijven vaak afvuller en kunnen ze de chemische producten op de juiste wijze verpakken. 

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Jbcsolutions. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna