Foto: Murk Feitsma
Foto: Murk Feitsma Murk Feitsma

SPELLEN VOOR BUITEN

Partnerbijdrage

Is het droog? Hop, naar buiten!
Heb je een kinderfeestje?
Of wil je met volwassenen ontspanning gaan opzoeken.
Duik de tuin in en verzin de leukste spellen die je met elkaar kan gaan doen.

Buitenspelen is een belangrijk deel van de kindertijd. Zo krijgen ze de kans op hun omgeving te verkennen, om nieuwsgierig te zijn over de dingen om hen heen en plezier te vinden in het spelen. Kinderen leren door buiten te spelen zelf risico’s te nemen en inschattingen te maken. Een spel spelen hangt vaak wel af met hoeveel personen je bent. En hoeveel plek je in de tuin hebt. En of je uiteraard alle materialen hebt. 

De leukste kinderspelletjes.

Safari in de achtertuin
Zijn het wat kleinere kinderen, ga dan op safari in de achtertuin!
Het enige wat je nodig hebt is een vergrootglas en een eigen gemaakt boekje. Laat ze diertjes zoeken in de tuin, maak hier een foto van en plak deze in het boekje, of schrijf het op en zoek een plaatje erbij. Of maak een bingokaart! Hoeveel beestjes heb jij in je achtertuin?

De vloer is lava!  
Veel kinderen kennen dit spel wel. 1 iemand is hem, die roept: De vloer is lava! En telt af van 10 naar 0. Het is de bedoeling dat je bij 0 je voeten niet meer op de grond hebt. Zo wel ben jij hem. Door het iets makkelijker te maken kan je ook voorwerpen neerleggen waar je op kan staan. Ook zou je het uitgebreid kunnen aanpakken met een parcours erbij. Ook volwassenen kunnen nog meedoen aan dit spel.

Bungelende basket.
Hang een emmer met een touw aan een tak. Iedereen moet ongeveer 3 meter van de emmer afstaan. Elk kind krijgt vijf ballen en iedere bal die raak is, is een punt.

Flessen voetbal.
Iedere speler neemt een volle fles met water en je gaat in een grote kring staan. Met de voetbal probeer je de fles van de andere om te gooien. Als je fles leeg is, ben je af.

Stoepkrijt.
Ook met Stoepkrijt kan je een hoop verzinnen. Ze kunnen er heerlijk mee kleuren of een mooie autoweg maken met mooie parkeerplaatsen. Schaduwen tekenen is ook erg leuk. Teken de schaduw van je kind en laat ze zelf de kleren tekenen. Ook kan je een parcours tekenen voor de fietsjes, step of loopauto. Je kan hier ook pionnen of flessen bij gebruiken waar ze omheen kunnen. Ook kan je krijt kapotslaan met de hamer en doe de poeder met water mengen zodat ze daarmee kunnen gaan verven op de stoep.

Spelen met water.
Met warm weer is niks leuker als met water spelen. Zet een paar plastic bekers op de tuintafel en probeer deze met een waterpistool om te spuiten. Ook kan je van water prachtige schilderijen maken op de tegels. Geef ze een bakje water en een kwast en ze kunnen heerlijk hun gang gaan. En zijn je tuinmeubels al schoon gemaakt? Geef ze een emmer water en een grote spons en poetsen maar!

Hutten bouwen.
Iets wat kinderen graag doen is hutten bouwen. Hun eigen geheime plekje hebben is erg spannend. Geef je kind oude lakens, touw, wasknijpers en elastiekjes en laat ze ergens in de tuin een mooie hut bouten. Misschien mag het ook wel een keertje onder de tuintafel, dan moet het natuurlijk niet onder etenstijd zijn.

Zo is er genoeg te verzinnen om lekker buiten te kunnen zijn. Wil je soms ook wat rustigere spellen gaan spelen. Ga in je tuinset zitten en ga een leuk bordspel doen. Of heerlijk knutselen en kleuren aan de tuintafel. Zet de parasol op om schaduw te creëren en het geeft ook gelijk gezelligheid.  

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Tuinmeubelshop. Het is niet gemaakt onder de verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna