Hoijtink: 'Geen miljoenen meer in schoolgebouwen pompen'

Algemeen

OOST GELRE – Er komen steeds meer klaslokalen leeg te staan. Scholen ondervinden dit aan de lijve en zoeken naar een alternatieve invullingen in de vorm van onderscheidend onderwijs bieden of door het gebouw te delen met het sociaal-maatschappelijk werk in de wijk of een dorp. Een voorbeeld is Marianum en Het Bariet, het voortgezet speciaal onderwijs van de vroegere Hamalandschool die samen een schoolgebouw met faciliteiten delen. Want de kosten blijven en minder leerlingen betekent minder budget voor de scholen. "We pompen geen miljoenen meer in schoolgebouwen", maakt verantwoordelijk wethouder René Hoijtink duidelijk.

Door Eveline Zuurbier

"Een ding is zeker: we gaan voor kwaliteit. We willen geen huisje op de prairieschool, waar een leerkracht aan drie of nog meer groepen lesgeeft."

Gemeente Oost Gelre heeft voor het behoud van de kwaliteit en de Wet Passend Onderwijs goed te kunnen blijven uitvoeren het plan om twee kindcentra op te richten: een in Groenlo en een in Lichtenvoorde.
Dit kan zijn in bestaande schoolgebouwen die grotendeels leegstaan of lokalen over hebben.

Een kindcentrum is een voorziening voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar waarbij onderwijs, opvang en kindnabije zorg in een doorlopende lijn opgaan, dus integraal passend onderwijs bieden.

"Ja, er komt een school met leerlingen bij, die misschien leerlingen trekt van de basisschool die te klein aan het worden is. Er komt een moment dat ouders onvoldoende toekomstperspectief in een school zien voor hun kind en gaan uitwijken naar een andere school. De afstand is veel bepalend. Een integraal kindcentrum zien we niet als een concurrent van de bestaande scholen. Onderwijs en opvang kun je clusteren."

Het schoolbestuur van Delta waaronder de meeste basisscholen in Groenlo vallen, heeft in een reactie laten weten dat wanneer een school onder de opheffingsnorm van 75 leerlingen en de financiën niet meer toereikend zijn, scholen te willen clusteren en daarbij het onderwijs in een breder perspectief te zetten. Dit doen ze niet zonder dat het schoolbestuur de medezeggenschapsraad van de school om advies heeft gevraagd.

Brede school
In het concept van de Ruimtelijke Atlas van Oost Gelre, een ruimtelijk invulling van de toekomstvisie schetst de gemeente dat er in de woonwijken in Groenlo teveel kleine scholen zijn en aanstuurt op een clustering. Het initiatief voor clustering ligt bij de schoolbesturen. 'De basisscholen liggen relatief dicht bij elkaar in de omgeving, dus ligt clustering voor de hand', staat erin vermeld. René Hoijtink: "In de Atlas geven we een richting aan. En daarop kunnen wij maatwerk leveren", reageert de wethouder.

Onderwijs en de ontwikkeling van een kind dienen in een breder perspectief te worden gezet. "In Lichtenvoorde zijn de ontwikkelingen voor een integraal kindcentrum (IKC) verder dan in Groenlo. Daar bekijkt een commissie waar deze IKC kan komen."

De Ludgerusschool en brede school De Kei zijn enkele opties voor een IKC. De brede school De Kei kwam niet van de grond. Hoijtink: "Dat is een monumentaal gebouw. Daarin is breed geïnvesteerd om het te behouden. Dat kan zo voorkomen. Het was voor mijn tijd."


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant