De lekkerste toetjes. Foto: Eveline Zuurbier
De lekkerste toetjes. Foto: Eveline Zuurbier

Optocht Zandbieters vol theateracts en gein

Algemeen

HARREVELD – Carnavalswagens zijn er wel in Harreveld, maar ze zijn een stuk minder robuust en vormen zeker niet de hoofdmoot van de optocht die het publiek zondagmiddag langs de straatkant opgediend kreeg. De poel vol vrolijkheid zit in het Zandbietersdorp in de theatrale acts die de groepen stuk voor stuk opvoeren. En oh wee, als je een foto met je smartphone maakt. Dan is de kans groot dat de groep 'trage wiefies' in een spurt op je afkomen en bij je komen staan. "Kom hier! Hier staan! Want we hebben wifi!" Zo nemen de Zandbieters de toeschouwers mee in het carnavalsfeest van hun dorp.

Door Eveline Zuurbier

Ruim anderhalf uur duurde de Harreveldse carnavalsoptocht. Meer dan dertig groepen lieten hun gekke uitdossingen zien en het publiek hoefde zich niet te vervelen. "Dit is nog niet eerder gebeurd", zegt Sonja Wolters pr-vrouw van de carnavalsvereniging. "Elke groep heeft dit jaar een act en dat maakt de optocht van dit jaar behalve langer van duur toch ook heel bijzonder", reageert ze. En het is waar; het publiek wordt kostelijk vermaakt met tal van theaterstunts. De ene act na de andere voeren de voorbijtrekkende groepen op. Ze nemen de tijd om alles goed in beeld te brengen. De groep vrienden van 'Wijk ons: Wir gehen Vutje Keulen', komen met open 'armlengtes' je tegemoet. Ze hebben een kromme neus en donkere pruiken opgezet. Een geinige parodie op de opgeroepen waakzaamheid en de gedragscode voor vrouwen tijdens het grote carnavalsfeest in Keulen. 'Houd een armlengte afstand!'

De krimp, een ander probleem dat de politiek kopzorgen geeft, werd door de groep van de Varsseveldseweg als een groot voordeel gezien: 'Met één kind in de wijk, is hij de koning te rijk'. De Varsseveldseweg, al enkele jaren winnaar van het carnaval in Harreveld kreeg zondag grote concurrentie te verduren van buurt Achterbos, de Ursulastraat en de Kerkstraat 1. Ook zij kwamen met opgevoerde schetsen: Rugbie(t) (Ursulastraat) is een groep strijdende rugby-players die met een zandbiet tussen de twee palen scorend naar hun feestburcht liep. De zwangere damesmatrozen (ook Ursulastraat) van 'wij zijn in de boot genomen' hadden het ondanks hun getoonde charmes een stuk moeilijker om de feestzaal met hun dikke buiken te bereiken. De loopgroep met kinderen 'Oeps, verkeerde doos van het zolder gehaald' (Achterbos) was een uitgepakte doos met kerst- en winterspullen. Kerstbomen, sneeuwpoppen en een arreslee met kerstgeschenken maakten indruk. Ook 'Wij zijn de lekkerste toetjes van de optocht' (Kerkstraat1) die als pakken vla met confetti, in plaats van snoep vlatoetjes uitdeelden aan kinderen langs de kant.

Naast de concurrentie tussen buurten nemen ook andere groepen in de Harreveldse carnavalsoptocht het tegen elkaar op. Winnaar werd daar de groep Brekkerts met Pottenkiekers. Een vrolijke wagen waarop de deelneemsters door bloempotjes gluurden in het hokje van de wc-pot.







Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant