De Koemstraat. Foto: Eveline Zuurbier
De Koemstraat. Foto: Eveline Zuurbier

Alternatief plan Dijkstraat van Nieuwe Liberalen

Algemeen

Scapino kan parkeerkelder worden

Door Eveline Zuurbier

LICHTENVOORDE – De politiek komt vóór de zomer met een eigen plan voor Dijkstraat als alternatief voor dat van wethouder Van Uem. Het alternatief is een voorstel van de Nieuwe Liberalen. Met hulp van de expertise van enkele bouw- en marktexperts die zich al eerder kritisch uitlieten met de woorden 'onrealistisch plan', komt er een tweede plan naast dat van het college, 'waar iedereen mee uit de voeten kan'. Het plan wordt als keuzeoptie in een nieuw raadsvoorstel voor de omgeving Dijkstraat nader voorbereid. Het college heeft daarvoor toestemming gegeven. Volgens eigen zeggen van de Nieuwe Liberalen kost het de gemeente veel minder geld en bovendien lost de markt zonder tussenkomst van de gemeente de problemen zelf op zodat de Dijkstraat zijn 'oorspronkelijke stralende karakter' van een aanloopstraat naar het centrum blijft behouden.

De ontwikkelingen in Dijkstraat en in de centrumring zitten al jarenlang muurvast. De straat is sterk verpauperd. Gemeente Oost Gelre heeft sinds de aankoop van de panden Schlecker en Aldi in 2008 geen onderhoud meer gepleegd. Regelmatig rondslingerend vuilnis geeft de straat een troosteloze aanblik. Als gevolg van het centrumplan mag in Dijkstraat en op andere plaatsen in de centrumring niet meer gewinkeld worden. De enige vooruitzichten die pandeigenaren hebben is slopen en het verlies nemen. De afspraken omtrent het maximale aantal te bouwen woningen in de Achterhoek zetten die eigenaren in dat gebied steeds verder onder druk. Tot op heden ligt er voor Dijkstraat alleen een plan van het college. Het bestaat uit de bouw van 15 tot maximaal 20 goedkope huur- en koopwoningen, waarbij volgens de woorden van verantwoordelijk wethouder van Uem geen plaats is voor een verdienmodel. "Dat we er geld op moeten toeleggen weten we," spiegelde Van Uem de raad tijdens de raadsvergadering van januari voor.
"Er mag helemaal niets omdat de gemeente een plan heeft. Dit is wat ik alleen maar hoor van mensen die iets met hun pand willen," reageert architect Henri Hummelink, die zijn expertise vrijwillig voor Dijkstraat inzet. "Mijn uitgetekende plan laat zien wat de inwoners van Lichtenvoorde graag echt willen zien voor Dijkstraat. Ik zou bijna boos willen oproepen: blijf van Lichtenvoorde af. Wij weten heel goed wat we willen. Een paar tekeningen van desolate plekken zoals de Zieuwentseweg en Dijkstraat maakten, aan wie ik ze ook liet zien, enthousiaste reacties los. Lichtenvoorde loopt leeg als er niets kan. Dat is nu al op diverse fronten merkbaar."

Bonsen & Reuling in deel supermarktpand
Raadslid van de Nieuwe Liberalen Gerard Klein Gunnewiek: "Het is heel simpel. Het is een ontwikkelingsplan met een commerciële prikkel. Door de ontwikkeling van Dijkstraat terug te geven aan de markt, kan iedereen maximaal verdienen en de gemeente hoeft alleen nog maar maximaal te faciliteren. En als het plan niet doorgaat omdat er één marktpartij iets niet wil, kan er niemand iets verdienen. Dus zal iedereen zich inzetten voor een overeenstemming."
Bouwconsultant Eddy te Woerd: "Als het plan slaagt dan kost het de gemeente nog geen derde deel van de voorgerekende 3 tot 4 miljoen gemeenschapsgeld voor het huidige plan." Hij liet zich eerder kritisch uit over het collegeplan. "Want het blijft niet bij die 4 miljoen als Alberda-Jelgersma van het Lidl-Scapino-pand schadevergoeding gaat eisen omdat er niet meer gewinkeld mag worden in Dijkstraat." Te Woerd, die optreedt als vertegenwoordiger van enkele individuele ondernemersplannen in Dijkstraat en de centrumring, pleit voor een integrale aanpak. "Schadevergoeding eisen zal niet gebeuren, wanneer deze investeerder aan accountantskantoor Bonsen & Reuling de ruimte kan aanbieden die het accountantskantoor op de bestaande plaats in de nabije toekomst zoekt. Bonsen & Reuling ziet in het collegeplan weinig toekomstmogelijkheden meer voor hun kantoor als het huidige plan doorgaat." Dat heeft het kantoor in een bezwaar aangegeven.

Groen, woonstudio's en ateliers
Het voorstel van Te Woerd, Hummelink en Klein Gunnewiek is als volgt samen te vatten: Om tegemoet te komen aan de omgeving moet de gevel van beide betrokken panden aan de Dijkstraat 2,5 meter achteruit om de rooilijn te verplaatsen. De gemeente koopt de vrijkomende grond en faciliteert uit de subsidiepotten voor gevelverbetering en stadsvernieuwing. Er ontstaat zo ook ruimte voor groen aan de voorkant van de Dijkstraat. Dit correspondeert met de bestaande panden aan de overkant. In het uitgetekende plan kan de kelder waarin Scapino gehuisvest zit geëxploiteerd worden als parkeergarage. De huidige grauw ogende parkeerplaats aan de Koemstraat kan een mooi groene patio worden. Verderop in de straat kunnen achter gevels in de historische stijl van de Dijkstraat, 40 betaalbare, flexibel in te delen woonstudio's (huur en koop) voor jongeren, senioren en statushouders worden gebouwd. Op de begane grond is er ruimte voor kleinschalige (ambacht)ateliers met de mogelijkheid voor kleine winkels. Want ook de retailmarkt staat niet stil, oordelen de planmakers. Volgens Te Woerd komen de benodigde contingenten van bouwplannen, waarvan iedereen weet dat ze niet meer gerealiseerd zullen worden. Plan Flierbeek fase 3 is zo'n plan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant