Emile Roemer, de leider van de SP, zet het plan van een nationaal zorgfonds uiteen. Foto: PR
Emile Roemer, de leider van de SP, zet het plan van een nationaal zorgfonds uiteen. Foto: PR

Goede zorg én betaalbare zorg

Algemeen

SP-voorman Emile Roemer spreker

GROENLO - De ledengroep Gelderse Achterhoek van KansPlus, hét belangennetwerk van en voor mensen met een verstandelijke beperking, en de stichting BOOG, Belangen Organisatie Oost Gelre van mensen met beperkingen en chronisch zieken, hebben een informatie- en discussieavond gehouden, bij Welgelegen in Groenlo. De opkomst was groot, ruim 50 mensen: veel zorgvragers, maar ook zorgverleners, zorgmanagers, raadsleden en bestuurders waren aanwezig. Het thema van deze bijeenkomst was: Kan het beter? Topzorg of ... Kopzorg? Wat is er nodig om goede zorg te kunnen verlenen? Is de zorg wel afgestemd op de echte behoefte van de cliënt?

De eerste inleider, leider en lijsttrekker van de SP, Emile Roemer, wil de zorg in Nederland betaalbaar houden en lanceert een nieuw plan, een nationaal zorgfonds. Er is volgens hem te veel marktwerking bij de vier grote zorgverzekeraars. Er moet één grote inkooporganisatie komen. Het eigen risico dat elk jaar hoger wordt, moet geschrapt worden. Een vijfde deel van de Nederlanders mijdt nu de zorg. Het CPB (Centraal Plan Bureau) heeft alles voor de SP berekend. De zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. Er is volgens het ministerie van VWS 10 miljard euro in reserve.
De tweede inleider was Dorien Kloosterman, beleidsmedewerker van Ieder(in), het landelijke netwerk van mensen met beperkingen. Zij gaf aan dat de wetgeving sinds januari 2015 erg veranderd is, niet altijd ten voordele van de cliënten. De tarieven zijn bij de gemeenten lager dan bij het rijk en de eigen bijdragen voor de mensen met beperkingen zijn fors toegenomen. Een kwart van de mensen heeft na herindicatie geen toegang meer tot de Wlz (Wet langdurige zorg). Er moet meer onderzoek komen naar maatwerkprofiel. Er gaat in juni een kwaliteitsagenda gehandicaptenzorg naar de Tweede Kamer. Zij pleit voor meer inspraak en medezeggenschap van cliënten en verwanten binnen zorginstellingen, voor meer samenwerking tussen formele en informele zorg (zorgverleners/mantelzorgers en vrijwilligers).

In het tweede deel van de avond zijn veel vragen gesteld aan een panel. De leden van het panel waren de twee inleiders en Angela Scholten, manager van de stichting De Lichtenvoorde, en Jos Hoenderboom, wethouder van onder andere zorg in de gemeente Oost Gelre. De schakel tussen het panel en de aanwezigen was de avondvoorzitter Stef Harweg, medewerker bij Zorgbelang Gelderland-Utrecht. Rond 10 uur, aan het eind van de bijeenkomst, bedankte de voorzitter Theo Bloemenkamp de leden van het panel voor hun waardevolle bijdrage en concludeerde dat communicatie en samenwerking in de zorg van wezenlijk belang zijn. Hij overhandigde, samen met bestuurslid Lucie Engelbarts, aan alle vijf medewerkers van de bijeenkomst een fles Achterhoekse wijn. Iedereen ging met nieuwe kennis en foldermateriaal over de zorg naar huis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant