Het bedrijf RTI kan geen gemeentegrond aankopen voor parkeerplaatsen. Foto: Theo Huijskes
Het bedrijf RTI kan geen gemeentegrond aankopen voor parkeerplaatsen. Foto: Theo Huijskes

Geen medewerking gemeente voor RTI

Algemeen

'Parkeerproblemen dient het bedrijf zelf op te lossen!'

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Het bedrijf RTI, gevestigd aan de Albert Schweitzerstraat in Lichtenvoorde, hoeft niet op de medewerking van de gemeente te rekenen, daar waar het betreft de aankoop van gemeentegrond om een uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen bij het bedrijf te kunnen realiseren. RTI Transportinstallaties BV is een internationaal bedrijf, gespecialiseerd in het construeren van geluidsarme compressorinstallaties.

Een aantal jaren geleden heeft de gemeente reeds een strook grond langs de Albert Schweitzerstraat verkocht aan RTI ten behoeve van de aanleg van parkeerplaatsen. RTI verzoekt nu om deze strook te verdubbelen, waardoor het aantal parkeerplaatsen uitgebreid wordt, en in een dringende behoefte wordt voorzien. Op de bij het verzoek gevoegde tekening is tevens aangegeven een aantal nieuwe parkeerplaatsen voor vrachtwagens te gaan creëren. "En zeker dit laatste is een probleem dat niet de gemeente, maar het bedrijf zelf dient op te lossen," zegt wethouder René Hoijtink.

Groenstrook
Los daarvan voelt de gemeente er helemaal niets voor om nog meer gemeentegrond ter plekke te verkopen. Een en ander met name omdat dit ten koste gaat van de daar aanwezige groenstrook. "Wij willen het daar reeds beperkte groen intact houden. De extra strook ligt in de sector hoofdgroenstructuur. Verkoop hiervan gaat ten koste van de uitstraling van het bedrijventerrein. In plaats van groen, kijk je dan tegen allemaal auto's en vrachtwagens aan. De geplande parkeerplaatsen liggen direct naast het fiets- en wandelpad. Er blijft derhalve geen groen meer over naast dat pad. Verder willen wij geen precedentwerking scheppen. Wanneer wij hier onze goedkeuring aan verlenen, komen er straks meerdere bedrijven met hetzelfde verzoek, hetgeen ook logisch is," aldus Hoijtink.

Op eigen terrein
In zijn algemeenheid is het college van B&W van mening dat het oplossen van het parkeerprobleem een eigen verantwoordelijkheid is voor de bedrijven. In het gemeentelijk verkeersprogramma en het gemeentelijk bouwbesluit is opgenomen dat er geparkeerd moet worden op eigen terrein. Zorgen voor voldoende parkeergelegenheid is geen verantwoordelijkheid van de gemeente. Alle andere bedrijven moeten ook zorg dragen voor een parkeervoorziening op eigen terrein. Derhalve geldt dat ook voor RTI.

Probleem
Als kanttekening moge gelden dat in dit gebied het parkeren reeds geruime tijd een probleem is. Het aantal bedrijven op dit bedrijventerrein is niet verder uitgebreid, maar het blijkt dat er steeds meer werknemers met auto's komen. Auto's worden her en der geparkeerd op het industrieterrein. In 2009 is door het toenmalige college besloten om een strook gemeentegrond te verkopen aan een drietal bedrijven, te weten de bouwopleiding Gelderland Oost, Dusseldorp BV en RTI BV. De bedrijven hebben vervolgens geen uitvoering aan het collegebesluit gegeven. Dit collegebesluit is inmiddels vervallen. Uit de destijds bijgevoegde tekening blijkt dat het aantal parkeerplaatsen voor de auto's van deze drie bedrijven van 46 naar 78 stuks zou gaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant