Deelname onderzoek naar woonwensen valt tegen

Algemeen

Ruim 300 jongeren geven hun mening

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - "Ondanks dat de deelname aan het 'Woonwensen- en behoefte-onderzoek onder jongvolwassenen in Oost Gelre' tegenvalt, kunnen aan de resultaten wel conclusies worden verbonden. Het onderzoek reikt ons voldoende ideeën aan voor verbetering en uitbreiding van voorzieningen. Het heeft daarom in ieder geval de nodige input opgeleverd voor de nog op te stellen leefbaarheidsvisie. Daarnaast zijn de resultaten inmiddels meegenomen in de nieuwe, door de gemeenteraad vastgestelde Woonvisie."

Wethouder Vincent van Uem zegt meer belangstelling te hebben verwacht voor dit onderzoek. "Zeker omdat de enquête breed was uitgezet en daarnaast was afgestemd op de leeftijdscategorie van 18 tot en met 30 jaar, had ik rekening gehouden met meer respons. Opvallend daarbij is wel dat ons de meeste reacties uit kleine kern Vragender hebben bereikt."

In een uitgebreide, maar liefst 45 pagina's tellende rapportage worden de uitkomsten van het onderzoek beschreven. Gezien de 'ontgroening' van Oost Gelre en de wens om juist jong volwassenen binnen de gemeentegrenzen te huisvesten, geeft het onderzoek een goed beeld van de kwantitatieve ontwikkeling in combinatie met de woonbehoeften van en het woningaanbod voor de beoogde doelgroep. Onder andere is in kaart gebracht hoe jongeren nu wonen, of jongeren voornemens zijn om in de huidige woonplaats/gemeente te blijven wonen, of er vervolgens binnen de woonplaats/gemeente voldoende woningaanbod is dat aansluit op de woonwensen en portemonnee van de jongeren. Zo geeft het onderzoek inzicht in de woonbehoefte van jongeren, in relatie tot het beschikbare woningaanbod in Oost Gelre.

Bij de aanpak van de enquête zijn drie doelgroepen onderscheiden, te weten jongeren woonachtig in Oost Gelre, jongeren die in Oost Gelre hebben gewoond, maar hier niet meer woonachtig zijn en jongeren met een beperking en woonachtig in Oost Gelre. Daarnaast zijn tal van woningbouwprofessionals bij het onderzoek betrokken. De totale respons was 398 met dien verstande dat er in totaal 326 in Oost Gelre woonachtige jongeren aan het onderzoek meededen. Dit op een totale onderzoekspopulatie van circa vierduizend jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 30 jaar.
Het belangrijkste onderdeel van de eindrapportage is het pakket aanbevelingen voor de gemeente Oost Gelre. Deze bestaan in grote lijnen uit het investeren in (het behoud van) voorzieningen en activiteiten, de zorg voor voldoende geschikt woningaanbod voor de jongvolwassenen, onderzoek naar de mogelijkheden voor tijdelijke woningbouw en de bereidheid daarin te investeren, het opzetten van een goede communicatiestructuur met de jongvolwassenen, al dan niet door het aanschrijven en bezoeken van deze doelgroep (met behulp van vrijwilligers), zoals wordt gedaan bij de 65-plussers in Oost Gelre, alsmede zorgen voor voldoende geschikt woningaanbod voor jongeren met een beperking.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant