Willem en Trijntje Loff voor het orkest. Willem Loff draagt hierbij de aan hem uitgereikte medaille van verdienste van het CSIM. Foto: PR
Willem en Trijntje Loff voor het orkest. Willem Loff draagt hierbij de aan hem uitgereikte medaille van verdienste van het CSIM. Foto: PR

St. Willibrord eert scheidend dirigent Willem Loff

Algemeen

Na ruim 30 jaar neemt Robin Loff het stokje over

LIEVELDE - Op 26 november gaf harmonie St. Willibrord, voor een laatste keer onder leiding van dirigent Willem Loff, een afscheidsconcert. Met dit concert kwam er na maar liefst 31 jaar een einde aan het spreekwoordelijke tijdperk van Willem Loff als dirigent.

Willem Loff heeft veel voor de vereniging betekend. Zo wist hij het orkest vanuit de laagste afdeling naar de hoogste afdeling van de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) te dirigeren. Het is vrij uniek dat een orkest op elk concours een eerste prijs wist te behalen met een en dezelfde dirigent. Bovendien is het feit dat hij 31 jaar voor het orkest heeft gestaan natuurlijk al noemenswaardig. Er wordt weleens gezegd: 'Time flies when you're having fun'. Naast het behalen van successen, had het orkest samen met Willem dan ook vooral veel lol in het maken van muziek.

Toepasselijke nummers
De gehele avond stond vanzelfsprekend in het teken van Willem Loff. Zo was het hele muziekprogramma door hemzelf samengesteld. Na een woord van welkom trapte het B-orkest de bijzondere avond af en werd er een aantal vrolijke nummers gespeeld. Het plezier dat de jeugdleden en de dirigent altijd samen hadden, spatte er ook deze avond vanaf. Tot Willems grote verrassing deden ook zijn kleinkinderen mee.
Daarna was het de beurt aan het A-orkest. Dat speelde onder andere het muzikale dansfeest Armenian Dances (Alfred Reed), een persoonlijk favoriet van Willem. Ook trad het koperkwintet op, met begeleiding van de rest van het orkest, met het nummer Mascarade (Serge Lancen).
Na de pauze werden toepasselijke afscheidsnummers gespeeld, zoals The Final Countdown (Europe), Old and Wise (The Alan Parsons Project) en Amigos Para Siempre (Andrew Lloyd Webber); maar ook een medley van muziek van zangeres Adele.

Anekdotes
Tussen de nummers door werd Willem geëerd door middel van toepasselijke anekdotes. Zo werd de vergelijking gemaakt tussen Adele en hem, hoe ze beiden elk muzieknummer in goud weten te veranderen. Ook werd Willem, en tegelijkertijd ook het publiek, totaal verrast toen verschillende oud-leden ineens mee gingen spelen. De meesten hadden al jaren geen instrument meer in handen gehad, maar zijn speciaal voor deze gelegenheid weer gaan oefenen.

Onderscheiding
Willem werd tot slot door de heer Heutinck van de KNMO onderscheiden met de medaille van de CSIM (Confédération Internationale des Sociétés Musicales), een medaille voor muzikanten en dirigenten die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Ook de voorzitter van het orkest sprak Willem met lovende woorden toe. Het orkest heeft de dirigent benoemd tot 'ere-dirigent', een titel met bijkomende leuke privileges. En natuurlijk ontbraken cadeaus niet. Willem werd onder andere bedankt met een reischeque en een 'I love Willem'-magazine, met persoonlijke teksten van de leden en het bestuur.

Zoon neemt stokje over
De avond werd afgesloten met een staande ovatie voor de heer Willem Loff. De dirigent draagt met heel veel plezier letterlijk het (dirigeer)stokje over aan zijn zoon, Robin Loff.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant