Het schetsontwerp voor wadi Waareise. PR
Het schetsontwerp voor wadi Waareise. PR

Subsidie voor inrichting van wadi Waareise in Zieuwent

Algemeen

Budget van 8.325 euro voor Zieuwents dorpsinitiatief

Door Theo Huijskes

ZIEUWENT - Het college van burgemeester en wethouders heeft een budget van 8.325 euro beschikbaar gesteld voor de inrichting van het waditerrein bij de Waareise in Zieuwent. Het betreft hier een dorpsinitiatief dat is voortgevloeid uit de reconstructie van de Zegendijk. Een wadi is bedoeld als bufferopvang voor hemelwater. Het water uit een wadi wordt via infiltratie in de grond afgevoerd.

Volgens wethouder Jos Hoenderboom hebben diverse organisaties daarbij de gelegenheid aangegrepen om de wadi en het omringend terrein, enkele duizenden vierkante meters groot, opnieuw in te richten. "Daarbij tegelijkertijd wijzende naar het onderdeel 'Jong en oud samen naar buiten', opgenomen in de dorpsvisie van Zieuwent. Het gehele plan, waarbij uiteraard ook Zieuwents Belang is betrokken, is ontworpen door de inwoners van Zieuwent zelf en zij zijn het ook die straks het beheer en onderhoud voor hun rekening nemen."

Gemeente en provincie
Hoenderboom tekent daarbij tevens aan dat het door de gemeente beschikbaar gestelde budget een kwart van de totale kosten dekt. "Het overige deel moet gedekt worden uit een leefbaarheidssubsidie, die in het kader van dit project is ingediend bij de provincie Gelderland. Dit ter ondersteuning van initiatieven op het gebied van leefbaarheid en sociale samenhang. Naast de gemeentelijke en provinciale financiële inbreng mag daarnaast de grote mate van zelfwerkzaamheid nu en straks niet onbelicht blijven."
De uitvoering van het project vindt plaats in 2017, waarbij de afronding net voor de bouwvakvakantie is gepland. Verder zullen de bomen in de herfst van 2017 worden geplant.

Terrein om samen de natuur te beleven

De wadi is bedoeld om het afgekoppelde hemelwater te verwerken. De wadi is voorzien op grond, die in eigendom is van de Stichting Lima voor Katholiek en Primair Onderwijs. In het ontwerp wordt ook gedacht aan een speeltoestel (ook geschikt voor mindervalide kinderen), aan het educatieve aspect, de natuurbeleving, de mogelijkheid om te klimmen, een bijentuin, een bijenkorf en een vlindertuin.

Leemte
Het college van Oost Gelre is de mening toegedaan dat het plan een leemte in het dorp Zieuwent vult. "Het is de bedoeling dat er een ingericht terrein ontstaat, waar jong en oud, valide en mindervalide mensen, samen naar buiten kunnen, om te spelen, te genieten en te leren van de natuur. Een en ander bevordert het welzijn van kinderen. Het heeft een positieve uitwerking op hun ontwikkeling en ontplooiing, het draagt bij aan hun zelfvertrouwen en geeft een gevoel van eigenwaarde", aldus het college.

Samenwerking
De Zieuwentse organisaties, die dit alles mogelijk gaan maken, zijn naast Zieuwents Belang, de bewoners van de Waareise en Zegendijk, Stichting Speeltuin Zieuwent, basisschool St. Jozef en de buitenschoolse opvang.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant