Afbeelding

Arink vs. Groot Zevert

Algemeen

Enige tijd geleden schreef mevrouw Stronks een ingezonden brief in de ELNA om haar ongenoegen te uiten over de misselijkmakende acties van de familie Arink tegen de familie Groot Zevert. Arink protesteert tegen de plannen voor de bouw van een middelgrote kalverschuur en op zich is dat uiteraard zijn goed recht, maar om zijn argumenten kracht bij te zetten schoffeert hij op zeer neerbuigende wijze de gangbare landbouw, alsof deze het einde van de wereld inluidt.

Naar aanleiding daarvan het volgende:
De brief van mevrouw Gerda Stronks aan de familie Arink en consorten is mij uit het hart gegrepen. Tevens doet bovenstaande mij pijn aan het hart. Want in mijn gedachten zie ik John Arink als een empathisch, erudiet en gedreven sympathiek persoon. Wat kan de reden zijn dat hij zo is geradicaliseerd en een kruistocht is begonnen tegen alles wat niet in zijn gedachtegoed past? Kan het toeval zijn dat het samenvalt met het tijdstip dat binnen de biologische landbouw de wens werd geuit om zich meer van de gangbare landbouw te onderscheiden, vanwege de enorme sprongen voorwaarts op gebied van duurzaamheid en milieu door de gangbare landbouw? Was die hete adem in zijn nek het begin van het stelselmatig onderuit halen, waar met name de intensieve veehouderij en de activiteiten hieromheen tot kop van jut werden gemaakt?
Hij schuwde hierbij niet bij tijd en wijle de waarheid behoorlijk geweld aan te doen en al dan niet bewust de enorme vooruitgang in de sector er niet bij te betrekken ten opzichte van het achterhaalde beeld dat hij schetst.
En daarbij, momenteel ontkom je niet aan schaalvergroting, want deze ontwikkelingen werken zeer kostenverhogend en ook het consumentengedrag werkt bepaald niet mee aan een stabiele marge.
De frequentie waarmee hij zijn spinsels via de media uitspuwde deed welhaast vermoeden dat de redactie van de plaatselijke kranten de intrek had genomen in zijn biotel! Het vertrouwen in Arink verdwijnt volledig, als hij de familie Groot Zevert mondeling aangeeft geen bezwaar te hebben tegen de plannen van een mestkalverenschuur, om vervolgens via de media vals uit te halen met zeer selectieve argumenten
In Nederland is binnen de intensieve veehouderij de mestkalverensector zeer waardevol en welhaast uniek in de wereld. De kalveren welke in de melkveehouderij niet voor aanfok zorgen worden hier voor de consument tot hoge waarde gebracht, terwijl anders een onzeker lot hun deel zou zijn.
Bij de ultieme poging van Arink tot blokkeren van de plannen wordt fijnstofuitstoot en risico van dierziekten erbij gehaald. Hier gaat hij doelbewust voorbij aan de geavanceerdeluchtwas techniek, welke toegepast kan worden, terwijl bij de insleep van dierziekten de pot de ketel verwijt dat ie-zwart ziet. Als er ergens de kans aanwezig is op ziekte insleep is het wel op en om de EKO-boerderij van Arink, daar er nogal gesleept wordt met voer uit natuurgebieden waar stront ligt van dieren/vogels welke de hele wereld als leefgebied hebben. Om nog maar te zwijgen van de aantallen ratten welke met grote regelmaat in het schemerdonker de Garstenveldsedijk van links naar rechts v.v. oversteken nabij de EK- boerderij.
Mevrouw Stronks geeft terecht aan dat er een geurtje(!) hangt rondom Arink, maar dat werd als noabers voor lief genomen, maar de allesoverheersende stank van de eigendunk van Arink wordt langzamerhand onverdraaglijk. Als redder van de wereld met het dunne schilletje zal hij roemloos ten onder gaan want als de blauwdruk van zijn EKO-mondiaal wordt uitgerold zal de voedselvoorziening voor de groeiende wereldbevolking met zekerheid niet gewaarborgd zijn, want de sluitende kringloop op zijn bedrijf houdt de vruchtbaarheid in stand door roofbouw (onder auspiciën van Natuurmonumenten) op natuurgebieden.
Eigenlijk rest er maar een ding om een win-winsituatie te krijgen en dat is de 'belofte' aan het begin van zijn media spektakel, nl.: Hij vertrekt en maakt van zijn grond natuurgebied.


Herman Berendsen
Revendijk 3 (ten noord-oosten van de Garstenveldsdijk) Groenlo

PS Deze brief heb ik op persoonlijke titel geschreven, maar als u een pagina vol met mede-onderschrijvers zou willen hebben,behoort dat tot de mogelijkheden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant