Instemming voor Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek 2017-2020

Algemeen

OOST GELRE - Burgemeester en wethouders van Oost Gelre hebben ingestemd met het projectvoorstel van Cultuurmij Oost namens negen deelnemende gemeenten voor de inrichting van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek 2017-2020. Portefeuillehouder wethouder René Hoijtink is gemandateerd om het projectvoorstel richting de provincie Gelderland mede te ondertekenen. Naast de gebruikelijke acht Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkellland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) is ook de gemeente Doesburg deelnemer.

Door Theo Huijskes

Volgens wethouder Hoijtink heeft de ondertekening te maken met het feit dat het Cultuurpact Achterhoek een update heeft ondergaan voor de periode 2017-2020. "De oorspronkelijke versie van het Cultuurpact, een initiatief van de provincie Gelderland, stamt uit 2007. Het initiatief is overgenomen door de acht gemeenten in de Achterhoek, omdat de provincie de gemeentelijke bijdragen bij een vorm van samenwerking verdubbelt. Naast de gebruikelijke acht Achterhoekse gemeenten heeft daarom ook Doesburg aansluiting gezocht."

Inmiddels heeft de provincie Gelderland het onderdeel erfgoed toegevoegd als onderdeel van het pact en is de co-subsidiëring verdeeld over vier kalenderjaren. In het verlengde daarvan hebben de negen gemeenten in de aanloop naar de nieuwe looptijd (2017-2020) Cultuurmij Oost benoemd tot penvoerder. Onder hun regie is het nieuwe projectvoorstel tot stand gekomen. Alle deelnemende gemeenten behandelen het nieuwe voorstel in de maanden december/januari, zodat het deze maand bij de provincie Gelderland kan worden ingediend.

"Met de projecten in het pact worden bewoners uitgedaagd zich te identificeren met de eigen leefomgeving en deze zo meer beleefbaar te maken. In drie grote projecten worden verbindingen gelegd tussen participatie, educatie en toerisme. De synergie tussen cultuur, cultuurhistorie, amateurkunst, verenigingsleven, inwoners en de professionals binnen de instellingen moet leiden tot nieuwe verbindingen met het veld van zorg/welzijn en toerisme. Daarnaast heeft het pact een duidelijke link met het Rapport Goud in handen, dat zoekt naar verbindingen, zodat cultuur en cultuurhistorie beter verankerd kunnen worden in de vrijetijdseconomie", aldus burgemeester en wethouders van Oost Gelre. Met betrekking tot de kosten heeft de provincie Gelderland per gemeente in de Achterhoek voor de periode 2017-2020 in totaal zestigduizend euro gereserveerd, dus vijftienduizend euro op jaarbasis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant