Opinie | Woningleegstand in Oost Gelre

Algemeen

Woningleegstand in Oost Gelre

De woonmonitor per 01-01-2017 vermeldt een leegstand van 399 woningen in de Gemeente OostGelre. Dit absolute getal geeft een leegstandspercentage van 3,1% op alle in OostGelre aanwezig zijnde woonadressen, en geeft vlgs. het College grote reden tot bezorgdheid. Bezorgdheid die o.i. leidt tot verkramping. Dit kengetal is de leidraad in een aantal belangrijke beleidstukken van dit College . De Woonvisie met al haar in's en out's vindt haar fundament in de lijst van Leegstand Woningen. Essentieel in deze is de definitie: Wat is een leegstaande woning. Voor ons, Nieuwe Liberalen, is een leegstaande woning een woning/woonruimte die direct, op het tijdstip van waarnemen, onderdak kan bieden aan diegene die onderdak zoeken en in deze woning/ruimte passen.
Nieuwe Liberalen hebben bij de griffie de lijst van leegstaande woningen/woonruimten per adres opgevraagd, hebben die voor de kern Lichtenvoorde verkregen, en zijn daar discreet mee omgegaan. Met de vraagstelling of het object op korte, middellange of langere termijn op de woningmarkt beschikbaar is zijn wij op pad gegaan. Na een rondgang langs de op de lijst vermeldde adressen komen wij tot de volgende conclusie: de lijst van leegstaande woningen is uitsluitend en alleen een administratief verhaal. Een papieren tijger.
Voor de kern Lichtenvoorde vermeldt de lijst 115 leegstaande woningen/adressen. Opvallend en terecht is dat hier geen *woningen van wooncorporaties bij staan. Zeker ook opvallend is dat op veel van de adressen helemaal niet gewoond kan worden. Zo zijn er adressen die de algemene ruimte van een appartementencomplex vertegenwoordigen, er zijn ruimtes die betrokken zijn door zorginstellingen en daar hun kantoor van hebben gemaakt en er zijn woonadressen die nooit op de markt voor bewoning terecht komen. Magazijn, hobbyruimte of kantoor hebben hier een invulling gevonden. Woonruimtes voor seizoenarbeiders spelen ook een rol. Deze staan weliswaar een flink aantal maanden per jaar leeg maar kunnen niet direct door een woningzoekende betrokken worden. Contracten tussen werknemers en huisbaas staat dit in de weg. Bovenwoningen van winkels komen op de lijst ook voor. Deze zijn inderdaad per direct te bewonen maar dan moet ook de winkel worden gehuurd. Onze rondgang leert ook dat veel adressen inmiddels zijn bewoond of dat verbouwing voor een aantal panden aan de orde is. Antoniushove is met 11 leegstaande adressen prominent aanwezig op dit overzicht

Voor de Kern Groenlo hebben wij de lijst wel opgevraagd maar niet verkregen. I.v.m. vakantie van de portefeuillehouder kon de afdeling deze lijst niet produceren.
Ook van de kleine kernen hebben wij geen lijst onder ogen gehad

Naast fysieke controle van deze lijst is er ook een mogelijkheid om via inlichtingen van plaatselijke makelaars een indicatie te krijgen omtrent het daadwerkelijk aantal leegstaande woningen/woonruimtes die op korte, middellange of lange termijn beschikbaar zijn voor de woningmarkt in OostGelre. Deze informatie is ons ter beschikking gekomen.
80% van de woningen welke op de lijst van Lichtenvoorde staan vermeld zijn door ons gecontroleerd. Toch denken wij een totaalbeeld te kunnen vormen. Wij schatten in dat zo'n 20 % van de lijst van leegstaande woningen het predicaat leeg verdiend. Groenlo en de kleine kernen hebben wij niet kunnen controleren, wij denken echter dat de situatie hier niet wezenlijk verschilt van de kern Lichtenvoorde zodat er naar onze mening 20 % van 399 st. = plm. 80 woningen leegstaan in geheel OostGelre. Dit getal komt nagenoeg overeen met de door de makelaars verstrekte informatie.
Voor ons is dit een onthutsende conclusie. Immers, het College lijkt te werken met een bestand wat ernstig is vervuild. Een vervuiling die ook andere bestanden en kengetallen aantast. Niet alleen het percentage daadwerkelijke leegstand behoeft een forse correctie, ook de specifieke behoefte aan woningen en het aantal nieuw te bouwen woningen zullen op een andere manier bekeken dienen te worden.

In de Cie. van 24 januari jl. hebben wij het College gevraagd of zij voornemens is de prognose inzake de bevolkingsgroei aan te passen. De jaren 2015 en 2016 vertonen immers, afwijkend van de referentieperiode en de daaraan gekoppelde prognose, een groei van de bevolking. De wethouder heeft toegezegd deze prognose te actualiseren.
Deze correctie betreft echter slechts één van de pijlers van de Woonvisie. De andere pijlers, geïnfecteerd door een vervuild bestand, zullen dus ook nader onder de loep genomen moeten worden. Kortom, de gehele Woonvisie komt, door bovenstaande gegevens, wat ons betreft op losse schroeven te staan

*Vanwege privacy niet gecontroleerd, wel waarneembaar

Vragen omtrent bovenstaande materie zullen wij stellen in het vragenuur van de Commissie van 21 februari.


Nieuwe Liberalen OG

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant