Bewonersgroep tegen komst megastal in Zieuwent

Algemeen

ZIEUWENT - In Zieuwent, in het LOG (landbouwontwikkelingsgebied) tussen de Kroosdijk en de Schurinkweg, worden drie megastallen gebouwd. Eigenlijk zijn de plannen al goedgekeurd maar het college van B&W wil nu toch de plannen aan de raad voorleggen.

Door Kyra Broshuis

Het gaat om ruimte voor 240.000 vleeskuikens en om onderdak voor 12.000 varkens. Tijdens de laatste raadscommissievergadering waren veel buurtbewoners van het betreffende LOG aanwezig. Zij konden echter niet inspreken. Wethouder Van Uem legt uit waarom niet. "Inspreken is alleen toegestaan wanneer de raad om besluitvorming wordt gevraagd. Dat was hier niet aan de orde. De bevoegdheid voor dit plan ligt bij het college." Wethouder Marieke Frank voegt eraan toe dat dit een speciaal onderwerp is. "Het is een maatschappelijke discussie. Daarom willen we alsnog de gelegenheid bieden om in te spreken. Dat kan in de raadsvergadering van 7 maart aanstaande."

Mosterd na de maaltijd?
De megastallen passen in het bestemmingsplan én er is al goedkeuring gegeven. Dat gebeurde al in 2011 maar de realisatie van de plannen is pas nu aan de orde. Is de mogelijk tot reageren dan niet mosterd na de maaltijd? Heeft inspreken nog wel zin? "Officieel niet", zegt Van Uem, "Er is namelijk ook nog het overgangsrecht. Door dat recht blijven de oude voorwaarden van kracht en is inspreken en bezwaar maken zinloos. Toch vinden we het belangrijk de raad én de omwonenden de gelegenheid te geven hun mening te verkondigen."

Huis-aan-huis brief
Afgelopen week is er in Zieuwent en Harreveld huis aan huis een brief verspreid waarin wordt opgeroepen tot protest. Deze brief, afkomstig van buurt 't Silder, is ondertekend door Nico Domhof en Ton Bouchier. Zij roepen de burgers op om op dinsdag 7 maart massaal naar de raadsvergadering in het stadhuis van Groenlo te komen. "We hebben uiteraard niets tegen boeren, maar hier is veel te weinig ruimte voor dit soort boeren. Door deze nieuwe megastallen gaan de bedrijven van de huidige boeren in de buurt op slot en mogen ze niet meer uitbreiden. Dit gaat dus niet gebeuren, zeggen wij als buurt." Ton Bouchier vertelt dat de dorpsbewoners vaak niet weten waar het precies om gaat en welke impact dat kan hebben. "Wij hebben ons als buurt verenigd in de groep 't Silder en volgen alles op voet. Daarmee hebben we in elk geval al bereikt dat de minimale afstandsmaat tussen de nieuwe stallen en de bestaande bouw van 50 meter naar 100 meter is gegaan én dat er maximaal twee nieuwvestigingen op dit stukje LOG mogen komen." Zelf zal Bouchier niet inspreken, daarvoor heeft de groep een woordvoerder aangesteld die bekend staat om zijn verrassende redes.

Maatschappelijke kanteling
Is het nog zinvol om in te spreken? "Ja, ik denk dat het zin heeft. Als je puur naar bestuurlijke regels kijkt, maken wij geen schijn van kans. Gelukkig is er een maatschappelijke kanteling gaande naar minder consumptie van vlees en een minder vervuilende productie. Ook is er steeds meer bekend over de gevaren voor de volksgezondheid, voor minimale afstanden wordt nu 250 meter gehanteerd. Deze twee megastallen vallen onder de zogenaamde overgangsregeling. Dat komt bij ons over als: wij weten dat het slecht is en het mag ook niet meer behalve deze stallen want zij wachten al zo lang", legt Bouchier uit.

De groep kijkt uit naar de raadvergadering. "Er wordt niet voor niets om advies gevraagd, men wil niet het verwijt hebben zelfstandig en onnadenkend te hebben gehandeld. Het is duidelijk dat ze er mee in hun maag zitten. De commissie zal het juiste advies moeten geven zodat ze later hun klein- en achterkleinkinderen nog recht in de ogen kunnen kijken. 'Opa heeft het goed gedaan'. Zij hebben nu de kans om geschiedenis te schrijven."

Wij weten van niets
Uiteraard werd het bedrijf Hattem Varkens bv, dat de megastallen wil bouwen, ook om een reactie gevraagd. Hattem Varkens valt onder Kelomi BV uit Oene. Daar zijn ze verbaasd over de mogelijkheid tot inspraak. "Dit is nieuw voor ons, wij weten van niets." Zorgen maakt Kalomi zich niet. "Wat ons betreft is het een gelopen race, wij gaan verder met de voorbereidingen voor de realisatie van de stallen in Zieuwent." Meer wilde de woordvoerder niet kwijt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant