Katinka Hanselman met het boek waarin enkele collages zijn opgenomen. Foto: PR
Katinka Hanselman met het boek waarin enkele collages zijn opgenomen. Foto: PR

Katinka Hanselman hoort bij beste collagemakers ter wereld

Algemeen

'Ik houd van papier dat geleefd heeft'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Trots en blij is ze. Een droom is uitgekomen voor Katinka Hanselman. Drie collages van haar zijn opgenomen in het boek 'Making the Cut | Vol 1 - The World's Best Collage Artists' dat vorige maand verscheen. "Toen ik afstudeerde aan de kunstacademie in Breda waren boeken als deze een inspiratie voor mij. Hopelijk kan ik nu een inspiratie zijn voor anderen," lacht de 26-jarige van origine Lichtenvoordse vormgeefster die tegenwoordig in Limburg woont. Haar Achterhoekse roots is ze nooit vergeten. Regelmatig is ze nog bij vrienden en familie in haar geboortedorp te vinden.

Menselijk
"Het begon allemaal vorig jaar. Toen begon ik een project waarbij ik elke week een collage maakte. Deze postte ik op maandag op mijn website, Facebook en Instagram. Via dit laatste medium werd ik in week 35 benaderd door een Australische uitgever. Of ik drie werken wilden laten opnemen in hun boek. We hebben veel gemaild. Uiteindelijk zijn het de werken week 26, week 39 en week 40 geworden. Dit besluit heb ik samen met mijn collega's van De Limburger (regionale krant, red.) genomen. Ze komen overeen in kleur en hebben alle drie iets menselijks. Ze passen goed bij elkaar. Menselijke dingen werken prima door de herkenning die erin gezien wordt," ratelt Katinka vrolijk.

Eigen beeld
Katinka:"Collages zijn weer terug van weggeweest. Het wordt heel populair. Heel simpel gezegd is een collage knippen en plakken. Met papier, schaar en lijm kan je al heel wat. Het hoeft geen werkelijkheid te zijn die je maakt. Absurditeit is een kenmerk van deze kunstvorm. Je kan maken wat je wilt. Laag voor laag. Alles is goed, niks is fout. Zelf ga ik intuïtief te werk. Papier is mijn beginpunt. Ik pak allerlei soorten papier die qua kleur of textuur bij elkaar passen en dan begin ik iets te maken. Vervolgens zie ik wel wat eruit komt. Ik houd van papier dat geleefd heeft: oude boeken, oude muziek, oude foto's. Ik haal het overal vandaan. Het gaat zelfs zo ver dat ik oude telefoonboeken van voormalige buren uit de container heb gevist."

Naast papier maakt Katinka ook gebruik van andere materialen zoals siertape, inkt en kalkpapier. Van collages kan van alles gemaakt worden: boekomslagen, posters, verpakking van een koektrommel, pasjes voor een voetbalclub of flyers voor bedrijven. Haar collages kennen verschillende thema's: natuur, cultuur, verleden. Ze heeft ook een langlopend collageproject met het thema reizen. Katinka: "Het is mooi om je eigen beeld op een stad weer te geven. Elke plaats heeft een eigen gevoel of kleur. Het kan er druk zijn, oud, met park of juist industrieel. Dat probeer ik in een beeld te vangen." Over het maken van haar werken zegt ze het volgende:"Je kunt het niet forceren. Soms vind je je beeld niet. Dan kan je het willen proberen, maar dan wordt het toch niet wat je hoopt. Maar meestal lukt het wel hoor."

Wereldwijd
De uitgever heeft het boek wereldwijd verspreid naar museumhouders en artdirectors. Het is volgens Katinka echt een aanrader voor de creatieve geest en mensen die inspiratie zoeken. "Er staan mensen van over heel de wereld in, ook nog twee anderen uit Nederland. Via Instagram heb ik inmiddels contact met vormgevers die er ook in voorkomen. Ik hoop dat er iets leuks uit komt," aldus Katinka.


www.katinkahanselman.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant