Brandweerkorpsen verrichten vaardigheidstoetsen. Foto: Karin Stronks
Brandweerkorpsen verrichten vaardigheidstoetsen. Foto: Karin Stronks

Plofkraak met ongeval en brand in villa

Algemeen

Achttien Gelderse brandweerposten verrichten vaardigheidstoets

Door Karin Stronks

LICHTENVOORDE – Elk jaar worden er in heel Nederland door het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC), in samenwerking met een plaatselijk korps, provinciale vaardigheidstoetsen gehouden voor brandweerposten. Voor twee toetsen kwamen op zaterdag 25 maart achttien Gelderse brandweerposten naar Lichtenvoorde.

Twee incidenten, banen, waren in scène gezet, een plofkraak met een persoonlijk ongeval en een brand in een villa. Geen van de posten wist vooraf wat er loos was, de toets werd afgenomen vanaf de melding tot 'brand meester'. De toetsen hebben een competitief karakter, de beste twee korpsen van elke baan plaatsen zich voor de gewestelijke vaardigheidstoetsen.

De Lichtenvoordse brandweerkazerne was feestelijk opgepimpt voor de prijsuitreiking, het aandenken voor alle korpsen, een reusachtig Grolsch glas met gegraveerd brandweerlogo, stond al klaar. De korpsen die het beste resultaat behaalden kregen er een flacon Nozem Oil bij. Maar zover was het nog lang niet, eerst moesten de brandweermensen in actie komen. Ilona Oolthuis, postcommandant van de brandweerkazerne in Lichtenvoorde, legt uit: "We ontvangen de korpsen hier, als ze aan de beurt zijn om hun oefening te doen rijden ze naar zwembad Meekenesch. Daar komt de melding binnen. De zeskoppige ploeg komt bijeen, ze kleden zich om en snellen zich samen met een jurylid naar de plaats waar een incident in scène is gezet. Dan komt het aan op de aangeleerde vaardigheden en moeten de korpsen het probleem oplossen."

Het Lichtenvoordse korps heeft twee situaties, twee banen, voorbereid. Brandweerman Jan te Kronnie vertelt: "We zijn al wekenlang bezig met het opzetten van deze vaardigheidstoetsen. Er is zelfs een 'generale repetitie' gehouden om de competenties, vaardigheden, samen met de jury te bepalen. Er zijn verschillende klassen waarover de toets kan gaan, hier in Lichtenvoorde gaat het om de klasse 112 en de tankauto spuit-hoge druk (TS-HD) klasse. Bij de 112 klasse zijn alle vormen van incidentbestrijding mogelijk. Ook andere hulpdiensten kunnen, als het nodig is, worden opgeroepen. Wij hebben een plofkraak bij de Rabobank met een ongeval met persoonlijk letsel in scène gezet. Op de tweede baan, TS-HD, wordt de toets uitgezet in objecten met meerdere bouwlagen zoals een woning of fabriek. Het blussen kan gepaard gaan met reddings- of bergingswerk. Wij hebben een brand geënsceneerd in een villa."

Brandweermensen van post Putten waren druk bezig met het uitvoeren van de plofkraak toets bij de Rabobank. Binnen was het rokerig, puin lag overal. Buiten lag een slachtoffer met zijn been bekneld onder het wiel van een shovel. Het zeskoppige korps uit Putten werkte hard, omringd door juryleden. Hetzelfde gold voor post Barneveld, zij probeerden de brand in de villa meester te worden. Ook daar hielden de ABWC juryleden de verrichtingen van het korps nauwlettend in de gaten. Zo kwamen bij elke calamiteit negen brandweerkorpsen in actie, de vaardigheidstoetsen namen de hele zaterdag in beslag. De korpsen die hun toets afgelegd hadden konden douchen bij de Hamalandhal en Lichtenvoorde verkennen.

Na afloop werden de toetsen geëvalueerd bij de Lichtenvoordse kazerne aan de Vragenderweg. Alle korpsen waren aanwezig, ook familieleden kwamen veelal mee. De vier winnende korpsen werden om 19.00 uur bekend gemaakt. Bij baan 112 kwam post Otterlo als beste team uit de bus, als tweede eindigde post Maasdriel-oost. De beste in de klasse TS-HD was post Kootwijkerbroek, de tweede plaats ging naar post Winterswijk. Deze vier korpsen mogen hun skills laten zien bij de gewestelijke vaardigheidstoetsen.

Brandweerkorpsen verrichten vaardigheidstoetsen. Foto: Karin Stronks
Brandweerkorpsen verrichten vaardigheidstoetsen. Foto: Karin Stronks
Brandweerkorpsen verrichten vaardigheidstoetsen. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant