De Tienkamp is altijd weer hilarisch. Foto: PR
De Tienkamp is altijd weer hilarisch. Foto: PR

'Harrevelds Kampioenschap Zakhangen' vervangt Pinksterraces

Algemeen

3, 4 en 5 juni: Pinksterfestijn Harreveld

Door Henri Walterbos

HARREVELD - Vernieuwing is al enkele jaren het sleutelwoord van het succes van het Pinksterfestijn Harreveld, oftewel de Harreveldse kermis. Sinds deze koers werd ingezet, legde dat het Pinksterfestijn geen windeieren. Grote winstpunt was de aansluiting van jongeren in de organisatie, die tijdens een evaluatie hun mening verkondigden en ideeën hadden over een iets gewijzigde opzet. Ze boden daarbij direct aan graag te helpen hun eigen ideeën vorm te geven en uit te voeren. Het leverde onder meer drie hilarische edities Pinksterraces op met vooral door deelnemers zelf in elkaar geknutselde bouwsels waarmee een parcours afgelegd diende te worden met uiteraard als eindpunt de waterbak.

Lef getoond
De pinksterraces zullen dit jaar niet terug keren op de affiche. Ook dit jaar werd weer lef getoond en wilden de organiserende jongeren het moment vóór zijn dat de activiteit zou doodbloeden. Ook dit jaar weer nieuw elan dus. Als het enthousiasme van de jonge organisatoren een graadmeter zou zijn, dan kan het haast niet anders of de activiteit die de Pinksterraces gaat vervangen een groot succes gaat worden. De voortekenen zijn goed. Remco Kampshof lacht als hij verklapt wat de nieuwe activiteit, oftewel het hoofdprogramma van de zondag wordt. "Wi-j gaot zakhangen. Het Harrevelds Kampioenschap Zakhangen. Hebben we aan de tap bedacht. Binnen een kwarteer was 't klaor", is hij kort. Om hem heen lachende gezichten van Renate Donderwinkel en Jos Weikamp van het Feestcomité en Vera Rikkerink, Renske Tankink en Mieke Weikamp, organisatoren van de Tienkamp. "We willen een beetje diversiteit houden," gaat Remco verder. "Bij de Pinksterraces is er veel voorbereidend werk aan de winkel. Daar heeft niet iedereen zin in. We zagen afgelopen jaar al dat de belangstelling minder was dan het jaar ervoor. Het zakhangen is makkelijk op te zetten en op te ruimen. Het is gewoon leuk om er aan mee te doen door zowel jong als oud. Bij het zakhangen kun je de avond van te voren of ter plekke nog bedenken dat je meedoet. Aan het zakhangen hoeft geen voorbereiding te zitten." Het zakhangen bestaat uit drie rondes. Deelnemers hangen drie keer boven een waterbak, gedurende een bepaalde tijdsduur. Iedere keer aan een ander type zak. "Met een beetje mazzel kun je gewoon droog blijven", zegt Renske met een glimlach, die het tegendeel hoopt. Er kan in teams worden opgegeven. Het zakhangen wordt gepresenteerd door Marc Krabben, met assistentie van Dirk-Jan Vreeman. Een garantie voor spektakel en vuurwerk. Uiteraard zijn er prijzen te winnen, naast eeuwige roem.

Vast concept
Het restant van het Pinksterfestijn 3, 4 en 5 juni ziet er in grote lijnen het zelfde uit als afgelopen jaar. Zaterdag wordt gestart met de kerkdienst, met aansluitend de Tienkamp, met een spectaculair eindspel op het kermisterrein zelf, waarbij het gehele team betrokken wordt. Zondagmorgen is er weer het 'Borreluurtje' voor iedereen die zin heeft hier bij aanwezig te zijn. De koffie is gratis. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door blaasorkest de Schaopenscheerders. Buutreedner Karel van de Kate zorgt voor een vrolijke Twentse noot. In café De Boer is vanaf 10.00 uur kruisjassen voor de kaarters. Tweede Pinksterdag worden de titels verdeeld tijdens het traditionele vogelschieten. "Dat wordt een dag vol verrassingen," belooft voorzitter Jos Weijkamp. "Het commando dat Johan Venderbosch tot en met afgelopen jaar deed, is er niet meer, maar heeft een nieuwe invulling gekregen; zeer vernieuwend zeg maar gerust. Ik ben er erg blij mee hoe alles dit jaar allemaal weer is opgezet en hoe mensen dat doen," sluit een trotse voorzitter Jos Weikamp af.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant