Ton Meijer is niet bang voor 'het zwarte gat'. Foto: Kyra Broshuis
Ton Meijer is niet bang voor 'het zwarte gat'. Foto: Kyra Broshuis

Ton Meijer stopt na 42 jaar basisonderwijs

Algemeen

LICHTENVOORDE- Hij had een harde leerschool in Rotterdam, waar hij zijn eerste baan als onderwijzer kreeg. Toch weerhield dat hem niet van een carrière in het basisonderwijs die maar liefst 42 jaar heeft geduurd. Met ingang van het nieuwe schooljaar gaat Ton Meijer (63) met (pre)pensioen.

Door Kyra Broshuis

Meijer, getrouwd en vader van drie kinderen én sinds kort de trotse opa van kleindochter Romy, is afkomstig uit Lengel en volgde in Doetinchem de Pedagogische Academie. "In 1975 ben ik afgestudeerd. Omdat ik absoluut niet in dienst wilde, zocht ik ook verderop naar een passende baan. In de Achterhoek was het moeilijk in die tijd. Ik kon een baan krijgen in Rotterdam en vertrok, samen met mijn vrouw, naar de arbeidersbuurt Krooswijk. Daar kon ik beginnen op een LHNO/IHNO, zoals dat toen heette. Het was een harde leerschool, ik had veel leerlingen die met Jeugdzorg te maken hadden, kansarme kinderen. De conciërge had standaard een honkbalknuppel onder tafel liggen." Meijer hield het een jaar vol en ging toen alsnog in dienst. "Het was echt niet mijn doelgroep en het wonen in een grote stad was niet aan ons besteed. We gingen terug naar de Achterhoek. Het werk lag hier nog steeds niet voor het oprapen dus deed ik invalwerk en volgde daarnaast de lerarenopleiding Duits. Daarmee kon ik aan de slag bij Schaersvoorde in Aalten."

Ouderinitiatief
In 1978 werd basisschool De Hooiwipper in Lichtenvoorde geopend die tegenwoordig Het Hof heet. Een initiatief van ouders die een openbare school wilden in het katholieke bolwerk Lichtenvoorde. Voor Meijer brak een mooie tijd aan: "Ik kan er een boek over schrijven, zoveel positieve ervaringen. De ouders hebben altijd een grote stem gehad en het idealisme bleef overeind. Ik heb verschillende keren, bij ziektevervanging, als schoolleider gefungeerd en de hechte samenwerking en het teamgevoel was groot." Vanaf de jaren '90 specialiseerde Meijer zich in de ICT-taken en volgde de opleiding tot ICT-coördinator in Woerden. "Ik geef nu nog les op acht verschillende scholen van Reflexis. Eén van de scholen is gevestigd op de plek waar ik vroeger zelf op school heb gezeten in 's-Heerenberg. Het mooie van de ICT is dat je altijd snel moet anticiperen, dit is het digitale tijdperk. Ik instrueer zowel leerlingen als leerkrachten."

Hecht team
Na 42 jaar onderwijs kijkt Meijer terug op een prachtige periode. Toch waren er ook dieptepunten in zijn carrière. Zo weet hij: "Het overlijden van collega's en leerlingen heeft er flink ingehakt. Je vergeet het nooit meer. Het is op die momenten fijn dat je je gesteund weet door het hechte team, ook die dingen maak je samen mee." En de mooiste herinneringen? Meijer: "Als ik met de Lichtenvoordse kermis oud-leerlingen tegenkom die me hartelijk begroeten of een praatje maken. Dan weet ik dat ik het goed heb gedaan. Dat zijn dierbare momenten."

Contact houden
Bang voor het zwarte gat na zijn pensionering is Meijer niet. "Oh absoluut niet. Ik heb veel hobby's en ga straks natuurlijk regelmatig op mijn kleindochter passen. Daarnaast hebben verschillende scholen me al gevraagd om ICT-workshops te komen geven. Dat ga ik wel doen, het lijkt me fijn om contact te houden met het onderwijs en mijn collega's. Verder ga ik sporten, ik houd van mountainbiken, schaatsen en ik ga volleybal weer oppakken. Of dat boek er ooit komt? Ik houd wel van dingen vastleggen dus het zou maar zo kunnen. Voor het onderwijs hoop ik dat de kinderen zich op school prettig voelen. Een oud collega zei ooit: 'geef kansarme kinderen in elk geval op school een fijne en veilige tijd'. Daar sluit ik me volledig bij aan."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant