Gazonmaaiers in actie.  Foto: PR
Gazonmaaiers in actie. Foto: PR

Spektakelweekend in Mariënvelde

Algemeen

MARIËNVELDE - In het weekeinde van zaterdag 12 en zondag 13 augustus houdt de Motorclub Mariënvelde (MCM) wederom een 'spektakelweekend' rondom racende combines en ander gemotoriseerd vervoer.

De laatste plaats waar je een combine verwacht, is op een crossterrein. Geen tarwe of rogge, maar zand en gras krijgen ze voor de kiezen. De voormalige trage en logge machines zijn van het overbodige ijzerwerk ontdaan. De motor heeft plaats gemaakt voor een dieselmotor welke veel meer vermogen heeft dan de originele. De V-snaaraandrijving is gebleven. Wat je dan krijgt, zijn machines die opeens wel snel de baan rond kunnen, maar door hun afmetingen worden inhaalacties heel spectaculair om te zien. Er gaat soms wel de nodige beukwerk aan vooraf, om langs de voorganger te komen.

Het spektakel begint op zaterdag 12 augustus met een Nederlands Kampioenschap Gazonmaaierrace. Vanaf 16.00 uur barst de strijd los. De gazonmaaiers zijn ontdaan van hun maaimes en zijn enkel bedoeld om het parcours zo snel mogelijk af te leggen. Het is sensationeel om die kleine machines met zo'n hoge snelheid hun rondjes te zien draaien. Deze strijd duurt tot 20.00 uur, waarna de prijsuitreiking in de grote tent zal plaatsvinden. De entree voor de Gazonmaaierrace is vijf euro, in combinatie met Dors(t)feest kost de entree 7,50 euro. Dat Dors(t)feest begint na de prijsuitreiking. Tent open om 20.30 uur. Vanaf 22.00 uur speelt de CU-Rockband, met een repertoire van rustige ballads tot stevige rock.

Combinerace
Op zondag 13 augustus start de Combinerace om 11.00 uur van start met een presentatie en een remmentest van de diverse deelnemers. Veiligheid staat bij de organisatie voorop, dus pas als de remmentest goed verloopt, mag de combine meestrijden. Om te voorkomen dat de combines dan nog buiten de baan raken, is er rondom het crossterrein een sleuf van anderhalve meter breed uitgegraven, met daar achter weer een aarden wal van anderhalve meter hoog: veiligheid voor alles.
De combineraces worden verreden in verschillende klassen; standaard en vrije klasse voor de heren, en een categorie voor dames met zowel standaard als vrije klasse.

Bij de standaardklasse mag wat motorkeuze betreft alles. Bij praktisch alle standaard combines heeft de originele motor plaats gemaakt voor zware motoren variërend van 6 tot 12 liter dieselmotoren uiteraard allemaal voorzien van turbo's. Origineel zitten de motoren van combines boven in de machine. Echter bij deze machines zitten de motoren juist zo laag mogelijk voor een laag zwaartepunt. Dit om te voorkomen dat de combines op de kant gaan. Het vermogen in deze klasse varieert van 250 tot 500 pk. De grootste handicap is echter de riemaandrijving. Het vermogen van de motor moet naar de eindaandrijving worden overgebracht met een variatorriem, een soort V-snaar maar dan veel groter. Deze riem is de zwakke schakel in deze sterke combines. Deze grote gevaartes welke gemiddeld 5000 kg wegen, bereiken snelheden van meer dan 80 km/u. En dat is lastig rijden vooral omdat deze machines met de achterwielen bestuurd worden. Er wordt telkens gestart met zo'n tien combines tegelijk, wat op de snel smaller wordende baan leidt tot spectaculair trek- en duwwerk, met name in de eerste bocht na de start.

Bij de vrije klasse is men vrij in de keuze van motoren, transmissies en assen. Dus geen riemaandrijving zoals bij de standaardklasse. Ook wegen deze vaak eigenbouw combines niet meer dan 2500 kg. Deze machines met brullende V-8 benzine motoren van 500 pk en meer halen met gemak snelheden tot boven de 100 km/u. De nieuwe tendens in deze klasse is onafhankelijk geveerde wielophanging en aandrijving op alle vier de wielen. Daardoor is de acceleratie nog beter, en de bochtensnelheid hoog.

De wedstrijd in Marienvelde is de vierde in de reeks van vijf, welke meetellen voor het Nederlands Kampioenschap. En die zoals uit het verleden blijkt, meestal de doorslaggevende wedstrijd is in dit kampioenschap. De deelnemers in dit internationale veld, zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland, België en Luxemburg.

Ook het plaatselijke CRM-team is met vijf machines aanwezig. Ralph klein Gunnewiek en René Krabbenborg met twee snelle machines in de standaardklasse, en de special combine van Joeri Domhof, Bart klein Holkenborg en Jelle Reukers strijden mee voor de punten in de vrije klasse. Zij zijn samen de rijders van de spectaculaire eigenbouw special combine General Lee, die dit jaar voorzien is van een brute V10-motor. Ook Maarten Klein Gunnewiek en Bart te Molder met de Knoef en Tim Beerten met De Mug strijden mee in de vrije klasse.

Spektakel
Tussen de combineraces door wordt het publiek op ludieke wijze vermaakt. Er is bijvoorbeeld ook een Banger-cross, een soort autorodeo. Vijftig getrainde durfals laat het publiek zien wat je zoal met oude auto's kunt doen, een soort crazy-cross, maar dan extremer. Deze vorm van volksvermaak is enorm populair in Engeland. Het is dan ook een zeer spectaculair onderdeel van de dag.

Het geheel zal op onnavolgbare wijze aan elkaar gepraat worden door de presentatoren Wim Bremmer ('Stem zonder rem') en de plaatselijke spraakwaterval Dirk-Jan Vreeman. Zij zullen er voor zorgen, dat er geen stiltes vallen. De zondagmiddag wordt besloten met de Destructionderby met de Bangers. Daarbij is het de bedoeling is, dat er slechts één auto nog rijdend de arena kan verlaten.

Voor de kinderen is er een gratis kindervermaak: een springkussen, schminken en gratis ranja. Er is volop gelegenheid om de inwendige mens te versterken.
Zondagmiddag direct na de cross en de daarbij behorende prijsuitreiking, rond 17.00 uur, barst het Combine-feest los in de feesttent. Het muzikale optreden wordt verzorgd door The Hot Studs.

Het evenement vindt weer plaats aan de Zanddijk/Zompweg tussen Mariënvelde en Halle. De entree bedraagt zaterdagavond: € 7,50 aan de kassa. Zondag bedraagt de entree € 10,00
Kinderen tot 12 jaar hebben gratis entree en parkeren kost ook niets. Het is niet toegestaan om eigen consumpties mee te nemen.


www.spektakelweekend.nl

Veel spektakel bij de combinerace. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant