Van links naar rechts Esther Krabbenborg, Fabian Engelbarts en Anny Wijkamp-Engelbarts. Foto: Theo Huijskes
Van links naar rechts Esther Krabbenborg, Fabian Engelbarts en Anny Wijkamp-Engelbarts. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Bijzondere expositie van 'Kunst zonder beperking'

Algemeen

In galerie Lodiek in Lichtenvoorde

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Het is zondagmiddag 13 augustus. In Kunstgalerie Lodiek, onderdeel van sociaal-cultureel centrum Den Diek in Lichtenvoorde, heerst een gezellige drukte. Onder het motto 'Kunst zonder beperking', vindt in samenwerking met De Lichtenvoorde de officiële opening plaats van een bijzondere expositie.

Hoewel drie kunstenaars verantwoordelijk zijn voor de inbreng van de expositie, gaat het bij de opening gevoelsmatig met name om de 31-jarige Fabian Engelbarts. De zoon van Theo Engelbarts is verstandelijk gehandicapt. Hij is het middelpunt van het openingsfestijn. Tekenen en kleuren waren in zijn jeugd altijd al één van de grootste hobby's van Fabian. Hij woont in woonlocatie Meibrink van Estinea in Dinxperlo. Het tekenen en kleuren leidde uiteindelijk tot het schilderen van diverse schilderijen. De opleiding daarvoor genoot hij bij Top Art in Winterswijk. Dat is een winkel waar - door mensen met een verstandelijke beperking, ondersteund door begeleiders - producten worden gemaakt en verkocht. Estinea heeft dergelijke winkels ook in Eibergen en Enschede. Vol trots laat Fabian familieleden en anderen zijn schilderijen zien, waarin vooral veel kleuren zijn verwerkt.

Bloemen en portretten
Ook Anny Wijkamp-Engelbarts is met haar schilderijen van de partij op de expositie. "Ja, wanneer je gevraagd wordt door je neefje Fabian, kun je moeilijk nee zeggen. Ik ben eigenlijk niet zo'n type dat graag op de voorgrond wil treden", aldus de 75-jarige schilderes. "Het schilderen is een grote hobby van mij. Weet je dat ik eerder niet eens kon tekenen. Gelukkig heb ik een nicht die onder de naam 'Bubastis' een atelier in Bredevoort is begonnen en die mij vervolgens met gerichte cursussen een belangrijk steuntje in de rug heeft gegeven. Schilderde ik in eerste instantie alleen met acryl, de laatste jaren ook met olieverf. Ik richt mij vooral op bloemen en portretten. De liefde voor bloemen is voortgevloeid uit het feit dat ik voorheen les gaf in bloemschikken. Verder moet ik zeggen dat het schilderen van portretten mij ook goed af gaat. Zo heb ik inmiddels mijn beide petekinderen geschilderd."

Vormen van keramiek
De derde deelnemer aan de expositie is Esther Krabbenborg uit Harreveld, die niet met schilderijen exposeert, maar met diverse vormen van keramiek. Esther, die pas in 2008 begon met het maken van allerlei vormen van serviesgoed en allerhande andere zaken zoals vazen en urnen, heeft inmiddels van haar hobby haar werk gemaakt. "Ik krijg de meest gevarieerde opdrachten, waarbij die voor het maken van een urn de boventoon voeren. Ondanks dat ik vanzelfsprekend de nodige opleiding heb gevolgd, blijf ik nog steeds cursussen volgen om zoveel mogelijk technieken bij te leren." Esther is er bijzonder trots op dat zij nu deel uitmaakt van een echte expositie. "Ik deel mijn kennis graag met anderen. Zo heb ik diverse workshops gegeven, maar een echte expositie was er tot op heden niet bij. Vandaar dat ik erg blij ben om nu, en ook nog buiten Harreveld, bij Kunstgalerie Lodiek te exposeren."

De expositie in sociaal-cultureel centrum Den Diek in Lichtenvoorde is tot en met zondag 1 oktober uitsluitend op zondagen te bewonderen. Op de zondagen 10 en 17 september is Den Diek in verband met de Lichtenvoordse kermis gesloten. Op de overige zondagen zijn de openingstijden van 14.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant