De bixiekampioenen en enkele reservekampioenen bij PSV In den Bosch. Foto: PR
De bixiekampioenen en enkele reservekampioenen bij PSV In den Bosch. Foto: PR

Bixiecompetitie bij PSV In den Bosch Lichtenvoorde

Algemeen

LICHTENVOORDE - Tijdens de najaarsvergadering van paardensportvereniging In Den Bosch werd vorig jaar genoemd dat er meer aandacht moest komen voor de jeugd. Vrij kort daarna introduceerden Maartje Hakze uit Dinxperlo en Kim Weustink uit Lichtenvoorde de Bixie Achterhoek dressuurtraining. Een werkgroep van PSV In den Bosch heeft de dames uitgenodigd voor een brainstormsessie en al gauw kwam het plan om in 2017 een bixiecompetitie aan de Boschlaan te houden, de Grote Bixie Prijs van Lichtenvoorde. Die wedstrijd werd afgelopen weekend gereden.

Bixie is een initiatief van de KNHS (sportbond voor de pony- en paardensport) om het wedstrijdrijden op een laagdrempelige manier mogelijk te maken voor de jonge ruiters tussen 6 en 3 jaar. Ze kunnen in verschillende klassen starten. In de aanvangsklasse mogen ze begeleid worden door hun ouders/begeleiders en in de meer gevorderde klasse rijden ze alleen en moeten ze zelfs galopperen in de dressuurproef. Zo kan er ook van laag tot 'hoog' gesprongen worden in een parcours waar altijd hulp van bekwame mensen aanwezig is om ook deze rit tot een positieve ervaring te maken.
Zo werden er dus drie wedstrijden gehouden aan de Boschlaan, het prachtige terrein van de rijvereniging In den Bosch, goed omsloten door hekwerk en bomen zodat de kinderen er veilig kunnen rijden. De beste twee wedstrijden telden voor het bixiekampioenschap, uitgeschreven in vier rubrieken: AB categorie (afhankelijk van hoogte van de pony) dressuur en AB categorie springen, CDE categorie dressuur en CDE categorie springen. De kinderen mochten tussentijds promoveren als ze dat wilden en durfden.

Een ongelooflijk groot aantal deelnemers startte al op de eerste - zonnige - wedstrijddag op 2 april. En ook op Moederdag, waarbij het programma wat werd aangepast en de moeders werden verrast met heerlijke cupcakes, was de deelname groot en het weer zonnig. En op de laatste dag van de competitie, tevens laatste dag van de schoolvakanties, was er opnieuw goed weer, met een grote opkomst aan deelnemers. Maar liefst 86 starts waren er afgelopen zondag in Lichtenvoorde. De reacties waren over het algemeen zeer positief, zowel van ouders als van de kinderen zelf. De sponsoren hadden telkens gezorgd voor een goed gevulde prijzentafel en de kampioenen kregen naast een grote beker en een kampioenslint een mooie fotoshoot en frontriem voor het hoofdstel cadeau. De reservekampioenen kregen een mooie poetsset.
Wat PSV In den Bosch betreft is de opzet geslaagd. De kinderen hebben veel plezier gehad met elkaar en hun pony's. Ze hebben veel positieve ervaringen opgedaan en zijn weer een stapje verder gekomen in hun ontwikkeling en zeker niet alleen wat paardrijden betreft. Ook de omgang met elkaar, het leren omgaan met teleurstellingen, en het mogen maken van fouten is een belangrijk aspect van sport bedrijven. Volgend jaar staat de bixie-competitie Lichtenvoorde weer op de sportkalender van de KNHS.
De kampioenen zijn: dressuur AB: Naomi van As, dressuur CDE: Sabine Evers, springen AB: Naomi van As, springen CDE Lotteke Bussink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant