De locatie Van Kinsbergenstraat - Watermolenpad in Groenlo, waar ook een losloopveldje met voorzieningen voor honden komt. Foto: Theo Huijskes
De locatie Van Kinsbergenstraat - Watermolenpad in Groenlo, waar ook een losloopveldje met voorzieningen voor honden komt. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Losloopveldjes voor honden in Lichtenvoorde en Groenlo

Algemeen

Gemeente plaatst extra hondenpoepbakken

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - In de beide grote kernen van de gemeente Oost Gelre zullen op korte termijn losloopveldjes voor honden worden gerealiseerd. Ook worden een twintigtal hondenpoepbakken geplaatst. Dit heeft het college van B&W in de vergadering van afgelopen week besloten. Voor Lichtenvoorde betekent dat deze voorziening op vijf locaties wordt gerealiseerd en in Groenlo op drie locaties. In de kleine kernen komen geen veldjes, omdat daar het buitengebied voldoende soelaas biedt om honden uit te laten.

Volgens wethouder Vincent van Uem heeft de beslissing uit 2011 om hondenvoorzieningen in de gemeente op te heffen, veel reacties van burgers opgeleverd. "Het leverde met name problemen op in de beide grote kernen. Dit heeft ons doen besluiten om informatie- dan wel bewonersavonden voor hondenbezitters te beleggen. Ook voor onze boa's is moeilijk handhaven wanneer er geen voorzieningen aanwezig zijn." Hondenpoep veroorzaakt overlast. Ook bij het opstellen van het Programma Stad Groenlo alsmede het Programma Geef Lichtenvoorde Kleur werd de aanleg van voorzieningen voor honden meerdere keren genoemd.

Opbrengst hondenbelasting
De kosten voor het realiseren van de losloopveldjes en het plaatsen van hondenpoepbakken, die nog op voorraad zijn, bedragen 30 duizend euro, te dekken uit het reguliere budget voor Groenbeheer, onderdeel 'Uitbestede werkzaamheden'. Wat dit bedrag betreft wil wethouder Van Uem liever niet spreken van een echte kostenpost. "De gemeente incasseert op jaarbasis 116 duizend euro aan hondenbelasting. En dat nu een gedeelte van deze opbrengst, die normaliter verdwijnt in de pot algemene middelen, hier aan wordt besteed, is niet meer dan normaal. Bovendien zien wij als college dit als een beslissing voorgekomen uit goede burgerparticipatie."

De voorzieningen worden in Lichtenvoorde aangebracht op de volgende locaties: Nobelstraat/Mercatorstraat; Wentholtpark nabij wandelpad Flierbeek; Flierbeek Martin Leliveltstraat; N18/Op 't Zand en IJsbaan Beekdal. En in Groenlo komen de volgende die locaties hiervoor in aanmerking: Stadspark De Grolse Weiden, achter de volkstuintjes; Park tussen Van Kinsbergenstraat en Watermolenpad en Oude Papendijk nabij de bushalte.

Op deze locaties zijn een aantal selectiecriteria toegepast. Zo moeten de voorzieningen in ieder geval op 40 tot 50 meter afstand van een woonwijk gelegen zijn en moeten deze te alen tijde beheers-, controleerbaar- en handhaafbaar zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant