Het stankoverlast veroorzakende bedrijf Rompa aan de Aaltenseweg in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
Het stankoverlast veroorzakende bedrijf Rompa aan de Aaltenseweg in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Rompa Tanneries veroorzaakt stankoverlast

Algemeen

College Oost Gelre deelt zorgen van de buurt

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Het college van burgemeester en wethouders deelt de zorgen van de buurt met betrekking tot de door Rompa Tanneries veroorzaakte stankoverlast. Dit antwoordde wethouder René Hoijtink afgelopen week tijdens de raadsvergadering op vragen van Ronald Willering van de fractie Onafhankelijken Oost Gelre.

Rompa Tannaries in Lichtenvoorde is de opvolger van Looierij Koninklijke Hulshof. Dit bedrijf ging in november 2013 failliet. Om een doorstart mogelijk te maken, hebben Pali Group en Looierij Rompa vervolgens Leder Rompa Tanneries opgericht. Van dit bedrijf, waarover al meerdere malen is geroepen dat het niet op die plek in Lichtenvoorde (aan de Aaltenseweg, vlakbij het centrum) thuishoort maar eerder op het industrieterrein, ondervinden de buurtbewoners al geruime tijd hinder als gevolg van stankoverlast.

Raadslid Ronald Willering: "Als fractie hebben wij begrepen dat ook de ODA (Omgevingsdienst Achterhoek, die bijdraagt aan een veilige, duurzame en gezonde leefomgeving, ThH) aan zet is geweest, maar dat het onderzoek vanuit die organisatie inmiddels al weer is gesloten."

Dat was voor Willering voldoende aanleiding om vragen te stellen als: "Hoe duidt het college de zorgen van de omwonenden? Onder de vorige eigenaar bleef de stankoverlast langere tijd binnen de perken. Sinds de bedrijfsovername is de situatie helaas weer verslechterd en in die wetenschap kan iedereen zich afvragen of een dergelijk bedrijf nu nog thuis hoort op deze locatie, praktisch in het centrum van Lichtenvoorde. Wat is de mening van het college over deze situatie? Wat gaat het college doen om, zoals wij het interpreteren, de huidige padstelling tussen Rompa en de buurtbewoners te doorbreken?"

Wethouder René Hoijtink kon niet anders dan de woorden van Willering onderstrepen. "Eind december 2016 hebben we hebben ten behoeve van de buurt een informatieavond georganiseerd. Naar aanleiding van het verloop van die avond hebben wij opdracht gegeven voor een extern onderzoek, door Buro Blauw, een internationaal opererend ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in luchtkwaliteit. Inmiddels hebben wij van dat bureau diverse adviezen ontvangen. Daarover is overleg en nu hebben we een afspraak met Rompa op 17 november. Pas daarna is er meer duidelijk over het vervolg", aldus Hoijtink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant