Carel ten Have kijkt naar zijn linde. Foto: Dinès Quist
Carel ten Have kijkt naar zijn linde. Foto: Dinès Quist

Bomenwandeling in Lichtenvoorde

Algemeen

LICHTENVOORDE - Nieuwsgierig of een boom oud, ziek, gevaarlijk of eigenzinnig is? Al wandelend komt u erachter. Want wie van bomen houdt of ervan wil gaan houden kan op 2 juni een bomenwandeling maken door Lichtenvoorde. In Den Diek vindt om 14:00 uur een korte presentatie plaats waarna belangstellenden een route kunnen wandelen langs 's dorps noemenswaardige bomen. De wandeling is georganiseerd door Bomenwacht Oost Gelre. Karel Bonsen en Carel ten Have zorgen voor de informatieve invulling van deze middag.

Door Dinès Quist

Bioloog Karel Bonsen en boomverzorger Carel ten Have delen hun liefde voor bomen en zien in één oogopslag hoe een boom eraan toe is. Graag willen ze hun kennis delen met iedereen die het weten wil. Carel vertelt, "Als Karel en ik rondwandelen worden we zo enthousiast. Er valt zoveel te zien en te vertellen over bomen, jong, oud, gezond of niet elke boom is interessant." In het centrum heeft Carel met pijn in zijn hart bomen zien wegkwijnen en hij weet precies te vertellen wat de redenen daarvan zijn. "Een boom heeft in principe het eeuwig leven, mits de omstandigheden optimaal zijn én blijven. In een dorp of stad worden wegen aangelegd en gebouwd, dat is vaak funest voor bomen. De levensduur van een boom in de bebouwing is gemiddeld 25 jaar, dat is echt weinig. De bomenwandeling helpt mensen bewust te worden van het wel en wee van de vers in het blad zittende groene reuzen."

120 jaar oude eiken
Eén van de weinige monumentale pronkstukken van Lichtenvoorde zijn de 120 jaar oude eiken aan Het Hof. "Deze bomen zijn van cultuurhistorische waarde en beeldbepalend voor het dorp en daar moeten we zuinig op zijn. De robuuste knoestige stammen verraden wat de bomen allemaal hebben moeten doorstaan," aldus Carel. "Ze zijn oersterk maar kunnen zich niet meer aanpassen aan rigoureuze veranderingen. Jonge bomen kunnen dat nog wel maar deze oude kanjers niet meer. We moeten dus zorgvuldig omgaan met deze bomen ook al lijken ze onverwoestbaar. Dat is nou precies waarom er zoveel te vertellen is over de klimatologische weldoeners. De bomenstand staat onder druk en daarom is het belangrijk dat men bewust is van de misstanden in bomenland."

Bent u geïnteresseerd wandel dan mee, de wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Het kost niets en u hoeft zich niet op te geven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant