Afbeelding

Wijnmakersgilde De Achterhoek bekroont 20 jaar bestaan met superoogst

Algemeen

REGIO - In de twintig jaar dat het wijnmakersgilde 'De Achterhoek' bestaat hebben ze nog niet eerder zo'n grote druivenoogst gehad. Duizenden kilo's druiven hebben de gildeleden kunnen oogsten afgelopen jaar, goed voor honderden liters wijn. De wijn moet nog rijpen dus proeven kan pas over een half jaar, maar een vinoloog zorgt op de jubileumavond voor de nodige proefglaasjes.

Door Dinès Quist

De ongekende druivenoogst is te danken aan de mediterrane zomer. Druivenplanten houden van zon en wortelen diep, daar vonden ze nog water. "Het suikergehalte van de druif is erg afhankelijk van het weer, dus elk jaar is het een verassing hoe de wijn smaakt," vertelt Jan Pluimers. En hij kan het weten want tot twee keer toe heeft zijn wijn de eerste prijs gewonnen bij de 'landelijke amateur wijnmakers-keuring'. Tijdens de jubileumavond leerden de gildeleden of de wijn naar vanille, viooltjes of amandel ruikt en vinoloog Jan Meijer vertelt over afdronk en goud-, purper- en mahoniekleuren.

Oprichter van het wijnmakersgilde "De Achterhoek", Ad van Schaijk, heeft zijn liefde voor wijn maken aan zijn zoon te danken. "Toen mijn zoon nog studeerde kwam hij ooit thuis met een recept over wijn maken. Dat ben ik gaan uitproberen. In de tuin hadden we berkenbomen staan dus ik begon met berkenwijn. Niet iedereen vond het lekker," lacht hij. Ad breidde zijn kennis uit en vond gelijkgezinden, richtte het wijnmakersgilde op, dat inmiddels ruim 30 fanatieke leden heeft.

Het gilde start in januari een wijnmakerscursus voor beginners. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden via achterhoekwijngilde@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant